Kuinderbos - primair

Vlinders tellen in het Kuinderbos!

De Vlinderstichting
27-JUL-2017 - In de Noordoostpolder, vlakbij het ‘oude land’, ligt het Kuinderbos. Dit bos, dat inmiddels zo’n 60 jaar oud is, herbergt erg veel vlinders en libellen. De boswachter noemt het de grootste wilde vlindertuin van Nederland en dat is de reden dat er, in het weekend van de tuinvlindertelling, een speciale vlindertelling wordt gehouden.

Zelfs op de deur van de werkschuur van Staatsbosbeheer staan vlindersHet Kuinderbos is aangeplant tussen 1947 en 1956 en in 1961 werd het officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer, dus al ruim vijftig jaar geleden. Nu is dat voor een bos nog niet heel oud, maar de bomen groeien erg goed, waardoor het al wel kenmerken heeft van een ouder bos. Doordat er bij de aanplant werd gekozen voor een grote diversiteit aan soorten is het ook een gevarieerd bos met zowel naald- als loofhout in veel verschillende soorten. De variatie wordt vergroot door beheer en door de natuur. Staatsbosbeheer kapt bospaden open zodat de zon er kan doordringen en er worden poelen gegraven waar libellen zich goed thuis voelen. En ook de wind werkt nadrukkelijk mee. In de winter van 1972/1973 was er al wat stormschade, maar vooral in 1990 werden grote stukken, vooral naaldhout, omgeblazen, waardoor mooie open plekken in het bos ontstonden, die al snel een gevarieerde begroeiing kregen van kruiden, ruigte en struiken.

Koninginnenkruid is talrijk in het Kuinderbos en een erg goede nectarplant. Hier, van links naar rechts: boven: atalanta, distelvlinder en argusvlinder; midden: klein koolwitje, dagpauwoog en klein geaderd witje; onder: landkaartje, kleine vos en bruin zandoogje

Het wachten op de uitslag van de telling wordt gevuld met broodjes bakken (en eten)Het is een erg vlinderrijk gebied. Daarom heeft de Vlinderstichting vorig jaar, in opdracht van Staatsbosbeheer, een inventarisatie uitgevoerd waarbij opnieuw opviel hoeveel vlinders er rondvliegen. Bijna 1500 bruin zandoogjes, ruim 400 landkaartjes, en ook bijna 40 argusvlinders werden genoteerd. Als u dit jaar op 6 augustus mee komt tellen kunt u het zelf ervaren: het Kuinderbos is een prachtig vlindergebied.

Tel mee in het Kuinderbos

Op 6 augustus is de grote vlindertelling in het Kuinderbos. Na een korte inleiding van Kars Veling van De Vlinderstichting wordt in groepjes het gebied verkend. Ervaren vlinderaars worden gekoppeld aan beginners en samen kammen we het bos uit op vlinders. Na afloop is er een kampvuur waarop broodjes worden gebakken. Ondertussen worden de telgegevens verzameld zodat de telresultaten meteen die middag bekend gemaakt kunnen worden.

Wanneer: zondag 6 augustus van 13 tot circa 16 uur
Waar: Kuinderbos (Noordoostpolder)
Meld je per e-mail even aan bij de boswachter, Harco Bergman en vermeld het aantal volwassenen en kinderen en of je veel of weinig vlinderkennis hebt. Tot dan!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting