Grillig weer van grote invloed op het verschijnen van paddenstoelen

Nederlandse Mycologische Vereniging
20-SEP-2017 - Dit jaar was het tot en met augustus redelijk gunstig weer voor paddenstoelen. De afgelopen twee weken bepaalden wolkbreuken het weertype. Veel paddenstoelen hebben vocht nodig voor hun ontwikkeling, maar een teveel aan vocht is ook niet goed. Nu het wat droger wordt, krijgen paddenstoelen weer een kans.

Deze maand viel er tot nu toe 200 millimeter regen; gemiddeld valt er in de hele maand september ongeveer 80 millimeter. De temperaturen waren de afgelopen weken lager dan we tegenwoordig als normaal beschouwen voor september. Ondanks al deze regen waren er de afgelopen twee weken veel minder paddenstoelen te vinden dan in de maand augustus het geval was.

Sommige paddenstoelen, zoals de Purpersnedemycena (Mycena pelianthina) houden wel van wat regen

Roze knoopzwam (Neobulgaria pura)

Op het eerste gezicht lijken veel vocht en matige temperaturen gunstige factoren voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen. Menigeen voorspelt dan ook dat er de komende weken veel paddenstoelen tevoorschijn zullen komen. Tegenwoordig laat het verschijnen van paddenstoelen zich echter moeilijk voorspellen vanwege de toename van wispelturig weer. Ook al vallen er geregeld fikse buien, een paar dagen met temperaturen van 24 graden Celsius of hoger en het is weer kurkdroog in duin, bos en hei. Paddenstoelentopjaren, zoals 1999, 2000 en 2001, kwamen ook totaal onverwacht uit de hemel vallen. Of we dit jaar een paddenstoelenrijke herfst krijgen, kunnen we dus nog moeilijk zeggen. Volgende week wordt het misschien weer droog bij 25 graden Celsius, wie zal het zeggen?

Ga eens mee met een paddenstoelenexcursie

Het afgelopen weekend vonden er op verschillende plaatsen in het land paddenstoelenexcursies plaats. Opvallend was het aantal paddenstoelen dat al over hun top heen was. Er waren veel oude, papperige en door insecten, slakken of muizen aangevreten exemplaren. De hoeveelheid water als gevolg van de stortbuien van de afgelopen twee weken was niet zo gunstig voor de ontwikkeling van de meeste paddenstoelen. Nu de regenkansen afnemen, merk je dat direct. Tussen de snotterige, oude aangevreten paddenstoelen komen opvallend veel jonge exemplaren tevoorschijn. De ronde bolletjes op de grond onder een zomereik bleken, nader bekeken, allemaal kleine jonge heksenboleten te zijn. Het grote aantal nog jonge eekhoorntjesbroden in de duinen en aan de duinrand voorspellen voor de komende dagen nog veel meer paddenstoelen. Het is tenslotte nog maar half september en de boletentijd is in volle gang. Het zou dus zomaar kunnen dat het een paddenstoelenrijke herfst gaat worden, mits het niet te warm en/of te droog wordt. Het (grillige) weer bepaalt tenslotte voor een groot deel of er veel paddenstoelen verschijnen of niet.

Deze week werden er aan de binnenduinrand bij Bergen (NH) nog een aantal jonge Roodnetboleten (Boletus rhodoxanthus) waargenomen

Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Piet Brouwer (leadfoto: Eekhoorntjesbrood); Martijn Oud