Bosbesuil - primair

Zelfs in deze kou zijn er nachtvlinders actief

De Vlinderstichting
14-NOV-2017 - Je zou het niet denken, want vlinders associëren we toch vooral met warm weer, maar er zijn nachtvlinders die juist in het najaar, als de temperatuur flink daalt, actief worden. Zelfs nu zijn er nog heel wat soorten te vinden als je weet waar je moet zoeken.

Bosbesuil wordt veel aangetroffen bij smeren en stropenIn de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna, zijn vanaf het jaar 2000 uit de tweede helft van november waarnemingen te vinden van ruim driehonderd soorten vlinders! Dat gaat dan natuurlijk voornamelijk over nachtvlinders en verreweg de meeste daarvan zijn micro-nachtvlinders. Maar er zijn ook nog zo’n vijftig soorten macro-nachtvlinders aanwezig. De meest talrijke is de kleine wintervlinder, die regelmatig op licht af komt en onder andere te vinden is op verlichte ramen of lichtreclames. Deze is er de komende weken nog volop en binnenkort zal daar een apart natuurbericht over verschijnen. Een andere soort die de afgelopen dagen regelmatig is gemeld, is de kromzitter. Ook deze komt op licht af en is onder andere gezien op flatgalerijen en in fietstunneltjes, waar de hele nacht de lampen branden. Het is heel leuk om de komende avonden wat van die verlichte plekken bij u in de buurt af te zoeken en te kijken of u daar ook nachtvlinders kunt vinden.

De wachtervlinder is herkenbaar aan de rondachtige vlek met twee satellietvlekjesEen andere groep vlinders die nu actief is, komt niet veel op licht af, maar wel op bloemen. Nu bloeit er niet veel meer, maar op klimop heb je zeker kans. Ze zijn goed te lokken met ‘nepbloemen’: stroop of smeer. Door een mengsel van (appel)stroop, suiker en wat alcohol op bomen te smeren kun je deze vlinders lokken. Er zijn diverse soorten die juist nu veel op die stroop- of smeerplekken te vinden zijn. De meest algemene is de bosbesuil, maar die zit wel vooral op de hogere zandgronden. In het klei- en veengebied kom je hem wel eens tegen, maar op de zandgronden kan het gaan om tientallen vlinders bij elkaar. Een andere vlinder die gek is op zoetigheid is de wachtervlinder. Ook deze hoort bij de grote familie van de uilen. De soort is heel gemakkelijk te herkennen, want hij heeft een mooie lichte vlek op de vleugels met aan weerszijden twee kleine satellietvlekjes. Dat heeft geen andere vlinder in ons land. De kleur van die vlekjes kan variëren van wit tot bruin en soms heeft de grotere vlek een andere kleur dan de satellietvlekjes. De wachtervlinder en ook de bosbesuil vliegen nu nog, maar gaan over een paar weken in winterslaap. Na de winter, in februari of maart worden ze weer actief.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting