Schelpdierbank bevat grotere biodiversiteit dan zandbodem
ARK Rewilding NederlandIn het onderzoeksrapport van 2016 werd de vondst van deze natuurlijke bank al gemeld, maar afgelopen jaar ontdekten de onderzoekers dat de bank vier keer zo groot was als eerst gedacht. Voor zover bekend is het de enige plek in de Noordzee waar een natuurlijke schelpdierbank met platte oesters voorkomt. Hoogstwaarschijnlijk komen de oesterlarven die deze bank gevormd hebben uit het Grevelingenmeer. Ook werd in 2017 aangetoond dat er larven aanwezig zijn in het water in de buurt van deze schelpdierbank, wat aangeeft dat de bank zich voortplant.
Verdere resultaten over de proeflocaties en experimenten van het project in de Voordelta lees je in het (Engelstalige) rapport ‘Shellfish bed restoration pilots’ (pdf: 4,2 MB). ARK Natuurontwikkeling werkt samen met het Wereld Natuur Fonds aan dit project.
Vooruitblik 2018
Door middel van het pilotproject Schelpdierbanken willen we leren hoe we schelpdierbanken een zetje kunnen geven om zich op nieuwe plekken te kunnen ontwikkelen. In 2018 gaan we door met het vergaren van praktijkkennis en -ervaring over een methode daarvoor. Daartoe worden twee proeflocaties toegevoegd: in de Bollen van de Ooster in de Voordelta, en in de Borkumse Stenen in de Noordzee.
Schelpdierbanken als bron van leven
Herstel van schelpdierbanken is een belangrijk onderdeel om het leven onder water weer te laten floreren. Schelpdieren filteren het zeewater en vormen een rust- en paaigebied voor vissen als schol, kabeljauw en zeebaars. Die trekken weer haaien, roggen, bruinvissen en zeehonden aan; maar ook vogels als de zeldzame zwarte zee-eend. De harde ondergrond vormt ook een plek waar bijvoorbeeld de dodemansduim, een zacht koraal, zich op kan vestigen. Haaien, roggen, kleinere vissen en ook sepia (een inktvis) kunnen er hun eieren op afzetten.
Droomfondsproject Haringvliet
Het pilotproject Schelpdierbanken is onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. Hierin werken zes organisaties, waaronder WNF en ARK, met steun van de Nationale Postcode Loterij, samen om het stroomgebied van het afgesloten Haringvliet weer tot leven wekken. Pal onder Rotterdam ontwikkelen zij op de grens van rivier en zee een uniek natuurgebied en toeristische trekpleister waar iconische dieren als zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een LIFE-bijdrage van de Europese Unie en de Nationale Postcodeloterij.
Tekst: Karel van den Wijngaard en Rebecca Reurslag, ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Cor Kuyvenhoven; Goofy Aquavideo
Tekening: Jeroen Helmer