Malaiseval

Activiteit rondom 5000-soortenjaar nadert kookpunt

EIS Kenniscentrum Insecten
23-MEI-2018 - In 2018 werken een groot aantal natuurorganisaties samen om meer dan 5000 soorten te vinden in de Hollandse Duinen. De eerste maanden van het inventarisatiejaar zijn zeer succesvol verlopen; het is nu niet meer de vraag of, maar wanneer we de 5000 soorten gaan halen. In het weekend van 26-27 mei vinden een groot aantal excursies plaats en zal vermoedelijk de 4000-grens worden gepasseerd.

Aantal soorten cumulatief per weekHet 5000-soortenjaar is een ludiek project met een serieus doel. Het echte doel van het project is het krijgen van aandacht voor de Hollandse Duinen en de zeer belangrijke rol die vrijwilligers hebben bij het natuuronderzoek. Zowel met het aantal gevonden soorten, als met de aandacht van de pers loopt het goed. In het weekend van 26-27 mei zijn er een groot aantal excursies in het gebied; de verwachting is dat de grens van 4000 soorten dan gepasseerd zal worden. Tijdens het weekend zullen we onder meer kijken naar planten, paddenstoelen, bijen, vliegen, kevers en strandleven. De meeste activiteiten vinden plaats op zaterdag 26 mei in Meijendel. Voor iedereen die zich op tijd opgeeft, staat daar koffie en een warme lunch klaar. Een overzicht van de excursies is te vinden op 5000soortenjaar.nl.

MalaisevalDe maanden mei tot en met augustus zijn voor de insecten toptijd. Naar verwachting zal de toename in het aantal gemelde soorten komende tijd vooral zitten bij groepen als kevers, vliegen en bijen. Op een viertal plekken staan malaisevallen: tentjes waarmee we vooral allerlei soorten vliegen en parasitaire wespen kunnen vangen. Momenteel worden de vangsten gesorteerd en verdeeld over diverse specialisten. Determinatie van die groepen is tijdrovend, en voor veel groepen zijn er maar enkele specialisten die dat kunnen. De uitwerking van de gegevens zal dan ook zeker nog wel enkele maanden op zich laten wachten. Dit zou echter wel kunnen resulteren in spectaculaire vondsten. Het gaat om groepen waar weinig mensen naar kijken. Er is zeker kans op nieuwe soorten voor Nederland en zelfs nieuwe soorten voor de wetenschap.   

Impressie Nationaal Park Hollandse Duinen

Tekst en foto: Vincent Kalkman, EIS-Nederland
Grafiek: Waarneming.nl
Afbeelding: Nationaal Park Hollandse Duinen