Leerlingen op het eiland van Brienenoord

Al 25 jaar met kinderen de natuur in

ARK Rewilding Nederland
27-MEI-2018 - Sinds 1993 organiseert ARK veldlessen voor basisscholieren uit de buurt van gebieden waar ARK werkt aan natuurontwikkeling. In die 25 jaar deden meer dan 100.000 leerlingen mee aan een veldles. Bovendien werden ze begeleid door meer dan 20.000 ouders, begeleiders en leerkrachten. Zij zijn vertrouwd geraakt met nieuwe natuur in hun achtertuin.

Ze hebben met hun neus bovenop nieuwe ontwikkelingen gestaan. Door rond te struinen en spannende opdrachten te doen, die zijn toegespitst op de locatie.

Enthousiasme ontstaat door natuur aan den lijve te ervaren. Terwijl je struint, speelt, ontdekt en leert in de ruige natuur. Daar draait het om bij de buitenlessen van ARK. Kinderen raken vertrouwd met natuur.. Natuur nodigt kinderen uit tot bewegen, spelen en ontdekken. Bovendien zijn kinderen de toekomstige bewoners van het landschap waaraan nu gewerkt wordt. Nu ontdekken, genieten en verwonderen betekent straks meer betrokkenheid bij natuur.

“Het is geen brandnetel en geen distel, dan noemen we hem maar prikkie-prik!” zei Helmi uit groep 8 tijdens een veldles bij slot Loevestein in 1998.

De buitenlessen van ARK hebben altijd een relatie met een actueel thema rond natuurontwikkeling, zoals rivierverruiming voor waterveiligheid, natuurlijke klimaatbuffers, het veiligstellen van biodiversiteit, de rol van wildernis in een stedelijk en ‘vol’ Nederland. Grote onderwerpen, die we voor kinderen begrijpelijk en beleefbaar maken.

Poeponderzoek Loevestein

“Wij hebben poep-onderzoek gedaan en we moesten natte poep en droge poep vergelijken er zaten kleine beestjes in, maar dat vonden wij niet erg!” Leerlingen tijdens de poep-opdracht in 2016.

25 jaar veldlessen

In de week van 28 mei start onze speciale veldlesweek. We vieren dan dat we 25 jaar geleden de eerste veldles organiseerden. Op al onze huidige veldleslocaties worden er dan veldlessen gegeven. Van Borgharen in Zuid-Limburg tot aan de Zandmotor aan de kust. Alle leerlingen die deze week meedoen krijgen een speciale zoekkaart mee van ARK-tekenaar Jeroen Helmer: een kaart om poep mee te onderzoeken of een kaart om zeediertjes te herkennen.

 “Als je zo kijkt zie je eigenlijk niet veel en denk je hier zit niks van kleine beestjes, maar als je beter gaat kijken zie je er ineens een heleboel.” zei een leerling tijdens een veldles in het Drielandenpark in 2012.

Veldles Kempen~Broek 2014

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om aan te sluiten in de veldlesweek. Kijk in onze agenda voor de locaties en neem van tevoren even contact op. 

Meer informatie

Tekst: Elma Duijndam & Rebecca Reurslag, ARK
Foto's: Gert de Graaf (leadfoto: leerlingen op het eiland van Brienenoord); ARK