De Zandmotor in juli 2011

De Zandmotor: bouwen met de natuur

Provincie Zuid-Holland
25-MEI-2018 - In 2011 legden Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland de Zandmotor aan voor de kust tussen Monster en Kijkduin. De Zandmotor is een opgespoten landtong die onze kust beschermt en die inmiddels een thuis is voor veel dieren. Zo vinden schelpen als het nonnetje, verschillende soorten wormen en meeuwen hier een geschikte plek. Op rustige momenten komen er ook zeehonden.

Tussen maart en november 2011 hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland de Zandmotor aangelegd. Het schiereiland steekt één kilometer ver in zee en is aan het strand twee kilometer breed. Sleephopperzuigers hebben het zand tien kilometer ver uit de kust vandaan gehaald. In totaal was er 21,5 miljoen kuub zand nodig. Dat staat gelijk aan 800 Olympische zwembaden. De bedoeling is dat zeestromingen het zand voor ons op de juiste plek leggen. Door in één keer een grote hoeveelheid zand te storten, voorkomen we herhaaldelijke verstoring van de kwetsbare zeebodem. Een mooi voorbeeld van ‘bouwen met de natuur’.

Onderzoek

Wetenschappers onderzoeken hoe de Zandmotor zich ontwikkelt, om te kunnen vaststellen of deze innovatieve methode van kustbescherming inderdaad werkt. Uit een evaluatie van de eerste vijf jaar blijkt dat het zand zich onder invloed van wind, golven en stroming volgens plan geleidelijk noord- en zuidwaarts verplaatst. Het gebied is steeds meer gaan lijken op de dynamische kustnatuur zoals we die kennen van de Waddeneilanden. Naar verwachting kan de Zandmotor enkele jaren langer mee dan de twintig jaar waarop gerekend was. Als dat inderdaad zo is wordt ook het experiment met de bijbehorende metingen voortgezet. Overigens krijgt het concept nu al navolging: in het Engelse Norfolk is in 2017 een vergelijkbaar project aangelegd om de kust te beschermen tegen zware stormen.

De Zandmotor in 2015

Zandmotor biedt rust en ruimte

De Zandmotor is vrij toegankelijk voor iedereen. Bezoekers kunnen wandelen over de uitgestrekte zandplaat. Veel kitesurfers hebben ook hun weg gevonden naar het gebied. De provincie Zuid-Holland wil, rekening houdend met de andere functies die de Zandmotor heeft, de recreatieve mogelijkheden van deze bijzondere plek nog beter onder de aandacht brengen. Een van de activiteiten die de provincie (mede) organiseert is de ZandmotorRun, een hardloopwedstrijd voor het goede doel over 5 of 10 kilometer. Op zondag 13 mei vond de derde editie plaats. Er worden ook met enige regelmaat wandelingen en excursies georganiseerd. De laatste informatie daarover is steeds te vinden op Facebook.

Meer informatie

Tekst: Sjoerd Steenbergen, provincie Zuid-Holland
Foto’s: Beeldbank Rijkswaterstaat (leadfoto: De Zandmotor in juli 2011); provincie Zuid-Holland