Grote karekiet

Lichtpuntje voor teruggekeerde grote karekiet in Loosdrechtse Plassen

Vogelbescherming Nederland
12-JUN-2018 - Dat het met de grote karekiet snel bergafwaarts gaat in Nederland is helaas geen nieuws. Daarom is Vogelbescherming Nederland gestart met een actieplan om deze ‘bard van het riet’ te redden. Dit jaar was er een eerste kleine succesje. Na jaren afwezigheid keerde er een grote karekiet terug in De Vier Elementen, een watersporteiland in de Loosdrechtse Plassen waar het riet vorig jaar is hersteld.

De grote karekiet is een broedvogel van moerassen met rietvelden. Van de duizenden broedparen die ooit in Nederland broedden, waren er in 2013 nog maar 120 tot 150 over. De karekieten hebben in ons land een groot gebrek aan stevig oud riet. Daarin bouwen ze namelijk hun nesten. Zelfs in de laatste bolwerken Loosdrechtse Plassen en noordelijke Randmeren verdween dat riet steeds meer en holden de aantallen achteruit. In 2015 startte Vogelbescherming - samen met de Werkgroep Grote Karekiet Vechtplassen – daarom een reddingsplan in de Loosdrechtse Plassen.

Ganzen geweerd, riet kan weer groeien

De grote karekiet is de meest luide zanger die je in rietvelden kunt horen. Zijn krakende zang draagt honderden meters verEen van de plekken waar natuurherstel plaatsvond was watersporteiland De Vier Elementen. Daar zaten vroeger altijd grote karekieten, maar waren ze verdwenen. Een legakker (een strook grond in veengebied, waar vroeger het uitgebaggerde veen op te drogen werd gelegd) was er steeds verder afgekalfd, doordat grauwe ganzen het riet opvraten. Daardoor verdween de natuurlijke bescherming van de oever. In maart 2017 is er daarom een raster tegen ganzenvraat geplaatst. Niet alleen is de legakker daardoor beter beschermd tegen afkalving, het riet schoot direct weer de lucht in.

Grote karekiet keert terug

Na één vol groeiseizoen was de rietkraag dusdanig hersteld dat de oude legakker weer bijna begroeid was. Dat ging de goede kant op. Wie weet zou hier over een paar jaar weer een grote karekiet kunnen leven. Maar wie schetste onze verbazing toen er enkele weken geleden al een roepend mannetje neerstreek? En afgelopen week constateerden we zelfs dat hij inmiddels met succes een wijfje had gelokt en een nest aan het bouwen was! Een geweldige opsteker voor het actieplan (de maatregelen blijken goed te werken). En ook de mensen van De Vier Elementen zijn erg blij dat de grote karekiet terug is op hun eiland. Op het onderstaande filmpje zie je het herstelde rietstuk en hoor je de grote karekiet zingen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Grote karekiet in het riet (Bron: Jan van der Winden)

Vogelbescherming wil doorpakken

Het raster op de legakker dat in het filmpje hierboven te zien is, is met financiële hulp van Vogelbescherming geplaatst. Op veel andere plekken in de Loosdrechtse Plassen, maar ook in de Randmeren willen we natuurherstelmaatregelen voor de grote karekiet stimuleren en waar mogelijk financieren. Zo hopen we deze karakteristieke rietvogel met zijn voorjaarsconcerten te behouden voor Nederland. Wilt u de grote karekieten-projecten steunen? Dat kan via ‘Gezond riet voor de grote karekiet’.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jankees Schwiebbe, Birdphoto.nl
Film: Jan van der Winden