Exmoorpony's in natuurgebied de Maashorst

Autolak aantrekkelijk voor paarden

ARK Rewilding Nederland, FREE Nature
6-JAN-2019 - Het is een berucht verschijnsel dat steenmarters in hun nieuwsgierigheid alle hoeken en gaten onder de motorkap van auto’s verkennen en daarbij schade aan kabels kunnen veroorzaken. Dat auto’s een aantrekkingskracht op paarden hebben, is minder bekend. Om bezoekers hier op te wijzen heeft ARK Natuurontwikkeling een waarschuwingspictogram ontwikkeld.

Autorijdende bezoekers van natuurterreinen moeten zich bewust zijn van de risico's. Als zo'n terrein door paarden begraasd wordt, is het onverstandig om de auto in deze terreinen te parkeren of daar met de auto stil te gaan staan, bijvoorbeeld om foto’s te maken. De paarden worden namelijk vaak aangetrokken door de lak van de auto en schrapen deze er met hun tanden van af. Waarom ze dat doen is niet bekend, maar wel dat alle paarden het blijkbaar lekker vinden. Hebben ze eenmaal van de lak geproefd, dan blijkt het naar meer te smaken. Vooral metallic lak is in trek bij paarden.

Het is daarom niet slim om met auto’s in het begrazingsgebied zelf te parkeren, stil te staan en/of de voertuigen onbeheerd achter te laten. Menig natuurbeheerder heeft al eens mogen ervaren dat paarden letterlijk achter zijn of haar rug rustig aan de lak of de spiegels zaten te knabbelen. Het is dan ook verstandig om met de auto eveneens ruim afstand van de paarden te houden. Parkeren op de officieel aangewezen parkeerterreinen is dus niet alleen van belang om geen boete te riskeren, maar ook om schade aan het voertuig te voorkomen.

Let op! Auto's hebben aantrekkingskracht op paarden

Waarschuwing

Om bezoekers op dit risico te wijzen, heeft ARK een waarschuwingspictogram ontworpen. Het eerste gebied waar deze waarschuwing op borden bij een begrazingsgebied wordt gebruikt, is de Schaikse Heide in natuurgebied de Maashorst in Schaijk. Een soortgelijk bord staat bovendien inmiddels in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature. Deze borden attenderen mensen extra op het parkeerverbod en de aanwezigheid van paarden. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte niet alleen voor twee, maar kan zelf ook autoschade voorkomen.

Download hier de gratis folder, inclusief parkeermogelijkheden, voor een bezoek aan de Maashorst.

Tekst: Leo Linnartz en Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling