Geelgekleurde koraalzwam van landgoed Elswout blijkt nieuwe soort voor Nederland

Nederlandse Mycologische Vereniging
3-FEB-2019 - Al jaren achtereen worden op landgoed Elswout diverse soorten koraalzwammen aangetroffen. Op 18 september 2018 trof Wendy van der Heeden hier een fraaie, geelgekleurde koraalzwam aan. Door een goede samenwerking van enkele mycologen werd onlangs bekend dat het een nieuwe soort voor Nederland betreft, namelijk Ramaria krieglsteineri. Deze soort heeft nog geen Nederlandse naam.

Na de lange, droge en voor Nederland zeer warme zomer van 2018 brak eindelijk de herfst aan. Maar ook in de herfst was regen schaars en dat heeft zijn tol geëist. In veel gebieden die in de herfst normaliter rijk zijn aan paddenstoelen, werden nauwelijks paddenstoelen aangetroffen. Ondanks de droogte bleek een bezoek aan landgoed Elswout toch zeer de moeite waard. Naast diverse soorten amanieten, russula's en de Beukenkoraalzwam, troffen we bij een Beuk een fraaie geelgekleurde koraalzwam aan.

Naamgeving

Al jaren achtereen worden op landgoed Elswout diverse soorten koraalzwammen aangetroffen, waaronder geelgekleurde. Die zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden en er is dan ook vaak microscopisch onderzoek en soms DNA-onderzoek voor nodig om ze van een naam te kunnen voorzien. Geelgekleurde koraalzwammen van Elswout zijn in het verleden wel aangezien voor de Goudgele koraalzwam, maar de identiteit van die geelgekleurde koraalzwammen is niet eerder ondubbelzinnig vastgesteld. Gelukkig waren er enkele mycologen bereid om aan een onderzoek naar de identiteit van de gevonden koraalzwam mee te werken. Ook Noorse onderzoekers werden in het onderzoek betrokken en uiteindelijk heeft dat tot de soortnaam Ramaria krieglsteineri geleid.

Ramaria krieglsteineri

Biotoop en verspreiding

Ramaria krieglsteineri heeft een voorkeur voor kalkrijke grond en vormt ondergronds netwerken met loofbomen waar beide profijt van hebben (ectomycorrhiza). De eerder op landgoed Elswout gevonden geelgekleurde koraalzwammen betreffen waarschijnlijk ook Ramaria krieglsteineri. De soort is verder met zekerheid bekend van enkele plaatsen in Noorwegen, Zweden, Finland en Zwitserland en komt vermoedelijk ook voor in enkele andere Midden-Europese landen.

Tekst: Wendy van der Heeden en Jan Knuiman, Nederlandse Mycologische Vereniging
Met dank aan Martin Gotink en Jorinde Nuytinck, Naturalis, voor hun bijdrage aan respectievelijk het microscopisch onderzoek en het DNA-onderzoek
Foto's: Wendy van der Heeden