Schipper Sjef Mathijssen (links) ontvangt de eerste steurenvlag van Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling

Steurenvlag voor vangstmelding vissers

ARK Rewilding Nederland, WWF Nederland
17-MRT-2019 - Vissers die een zeldzame Europese steur vangen en die melden, mogen vanaf nu op hun boot, schip of kotter een steurenvlag voeren. De eerste vlag werd donderdag 13 maart uitgereikt aan de schipper van de Quo Vadis uit Colijnsplaat. De steurenvlag is bedoeld als erkenning voor het levend terugzetten van een gevangen steur en het doorgeven van de waardevolle vangstdetails.

De Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) is een tot de verbeelding sprekende vis. Groot, indrukwekkend; een oeroude reus van onze rivieren en de Noordzee. Deze trekvis heeft de status van ‘kritisch bedreigde soort’ en is daarmee uiterst zeldzaam. De steur stierf in Nederland uit in de jaren vijftig van de vorige eeuw en er wordt hard gewerkt om deze vissoort weer terug te krijgen. Zo zijn in 2012 en 2015 gezenderde jonge steuren uitgezet in de Waal en Rijn om eventuele knelpunten in de rivier en aanvullende maatregelen in kaart te brengen. Omdat de zenders op zee niet werken, zijn vangstmeldingen door vissers vooral belangrijk voor onderzoek zodra de steuren de zee bereiken.

Zeevisser Ernest Ripson met steurvangst op de Quo Vadis, 19 december 2015

Waarheen gaat de steur?

Met de Quo Vadis - 'Waarheen gaat gij?' op zijn Latijns - werd op 19 december 2015 in de buurt van de Zeelandbrug een steur gevangen. De sterke vis werd aangeland door zeevisser Ernest Ripson. De vis werd meteen gemeld en snel weer in goede conditie teruggezet. Vangstmeldingen als deze zijn erg belangrijk om inzicht te krijgen in de trekbewegingen van steuren tussen rivieren en zee. Waardevolle informatie die kan helpen om de soort terug te brengen in Europa. De steuren die in Nederland in 2012 en 2015 zijn uitgezet, zijn heel gemakkelijk te herkennen aan een merk met contactgegevens in de vin. Naast deze merkjes, zijn de vissen voorzien van een inwendige zender van het Nedap systeem van Rijkswaterstaat. Op Steuren.ark.eu zijn meldingen van steuren in Nederland in kaart gebracht.

Schipper Sjef Mathijssen (links) ontvangt de eerste steurenvlag van Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling

Steurenvlag en handige steurensticker

Als dank voor de vangstmelding en het terugzetten van de zeldzame steur kreeg schipper Sjef Mathijssen de eerste steurenvlag uitgereikt. Hoewel het niet gaat om een officiële vlag, is de steurenvlag een belangrijke blijk van waardering van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland, die in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE IP Deltanatuur, werken aan de terugkeer van de steur in Nederland.

SteurenstickerNaast een steurenvlag, ontving schipper Mathijssen ook een steurensticker waarop in enkele simpele stappen direct te zien is wat je moet doen als je een steur vangt. Een hele eer volgens de stuurman: “Het was niet alleen heel bijzonder zo’n zeldzame steur tegen te komen, maar ik ben ook trots dat ik een klein beetje meer informatie over de steur heb kunnen leveren. Het is tenslotte niet elke dag dat je zo’n speciale vis vangt. Ik ben blij dat hij weer rondzwemt”.

Steurenmeldingen welkom

Omdat de vissoort wettelijk beschermd is, moet elke gevangen steur (gemerkt of ongemerkt) onmiddellijk vrijgelaten worden. Vangt u een steur? Noteer dan alstublieft de datum en plaats (coördinaten) van de vangst en maak indien mogelijk een foto. Meet, als dit snel en eenvoudig te doen is, ook de lengte en het gewicht. Als de steur een merk draagt, noteer dan het nummer. Laat de vis levend en onbeschadigd vrij. Vangstmeldingen, foto’s en info kunnen worden gemaild naar steurwwf@gmail.com. Bellen kan ook op telefoonnummer 06-22257387. Volledige vangstmeldingen (inclusief foto) komen in aanmerking voor 100 euro beloning en een steurenvlag.

Wilt u ook een gratis steurensticker ontvangen? Stuur dan een (voldoende gefrankeerde) retourenveloppe (minimaal A5-formaat) met daarop uw eigen adres naar het onderstaande adres. Wilt u daarbij bovendien ook een gratis steurenfactsheet ontvangen, stuur dan een grotere A4-formaat enveloppe:

ARK Natuurontwikkeling
T.a.v. STEURENSTICKER
Molenveldlaan 43
6523 RJ Nijmegen

Meer informatie is te vinden op Steureninnederland.nl.

Tekst: Karsten Reiniers en Bram Houben, ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling; Ernest Ripson