Leerlingen van basisschool de Fontein planten het eerste Tiny Forest van Breda aan.

Eerste Tiny Forest van Breda aangeplant

Provincie Noord-Brabant
8-APR-2019 - Medio maart realiseerden veertig leerlingen van basisschool De Fontein het eerste Tiny Forest van Breda. In totaal plantten zij maar liefst 1.200 boompjes en struiken van 42 verschillende soorten op een oppervlakte van vierhonderd vierkante meter.

Het minibos ligt in Brabantpark in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalvereniging PCP aan de Lage Kant. Ook omwonenden en kinderen uit de buurt hielpen mee met steun van jeugdwerk Surplus, IVN en een groenploeg van gemeente Breda. Wethouder Paul de Beer onthulde het informatiebord bij de ingang van het Tiny Forest.

Waarom een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een ideale plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen van de betrokken school leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. De komende twee jaar wil IVN honderd Tiny Forests realiseren in Nederland. Provincie Noord-Brabant doet hier een schepje bovenop door ook minstens veertien Tiny Forests te ondersteunen. Het Tiny Forest in Brabantpark is gefinancierd door de Provincie en gemeente Breda. Wethouder Paul de Beer: "Ik ben verrast hoe het er uit ziet. Een mooi voorbeeld van hoe we in Breda meer beleefgroen willen creëren."

“Superleuk om ons eigen bos te hebben”

Leerlingen van basisschool De Fontein planten het eerste Tiny Forest van Breda aan

Twee groepen van in totaal veertig leerlingen kwamen in het begin van de middag opgetogen naar de locatie. Na een welkom door Joost Barendrecht van IVN en een plantinstructie door ontwerper Ivo Dieleman van Mint Stadsontwerp gingen de leerlingen enthousiast in tweetallen aan de slag. Na het planten hingen ze allemaal een label aan hun eigen boom, waarvan ze de ontwikkeling de komende jaren gaan volgen. Deelnemer Jasper: “Ik vind het leuk om buiten mijn eigen bos aan te planten!”. Tiny Forests worden geplant volgens de speciale Miyawaki-techniek, waardoor al binnen enkele jaren een dicht bos ontstaat. Na schooltijd zijn ook kinderen uit de buurt samen met hun ouders boompjes komen planten voor het Tiny Forest. Ook zij hebben ieder een eigen boom gekregen, die ze de komende jaren gaan volgen.

Buitenlokaal en buurtpark

Vanaf nu kunnen de leerlingen van De Fontein les krijgen in het buitenlokaal in hun eigen Tiny Forest. De school wil buitenlessen opnemen in het lesprogramma en gaat onder andere gebruik maken van het speciale Tiny Forest-lesboek. Ook andere basisscholen in de omgeving hebben belangstelling en voor kinderen en omwonenden uit Brabantpark/Heusdenhout biedt het buitenlokaal genoeg ruimte om eens lekker plaats te nemen te midden van de natuur van Tiny Forest Brabantpark! Het Tiny Forest is het eerste onderdeel dat gerealiseerd gaat worden van een groot buurtpark waar nog veel meer valt te beleven.

Meer Tiny Forests in Breda

Gemeente Breda wil de komende tijd nog drie Tiny Forests in buurten realiseren. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met IVN. Wil je ook een Tiny Forest bij jou in de buurt? Meld je dan aan als initiatiefnemer. Op https://www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden vind je hier meer informatie over.

Tekst: Saskia Meijs, Provincie Noord-Brabant
Foto's: IVN Brabant