Drugsafval

Start campagne 'Dumpen doe je niet!'

Provincie Noord-Brabant
28-MRT-2019 - Ruim 5.000 keer per jaar wordt er in de Brabantse natuurgebieden van alles gedumpt. Van slachtafval, bankstellen, complete keukens, bouwafval tot asbest en synthetisch drugsafval. Het ontsiert de natuur, is gevaarlijk, slecht voor het milieu en de maatschappelijke kosten van het opruimen zijn hoog.

Op 29 maart geeft gedeputeerde Johan van den Hout het startsein voor een campagne tegen het dumpen van asbest, huisraad, grof huisvuil en drugs in de natuur.

Eén thema, verschillende boodschappen

Illegale dumping van grof huisvuil en huisraad in de natuurHet thema van de campagne is: afval hoort niet in de natuur. Afhankelijk van het soort afval is er een eigen boodschap. Voor het dumpen van puin, koelkasten en fauteuils doen we een beroep op het gezonde verstand. Iedereen snapt toch wel dat de natuur geen stortplaats is voor lampen, tuinmeubilair, puin en luiers? De slogan is: ‘Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet’. Voor asbest is de boodschap erop gericht dat het gewoon (meestal gratis) in de milieustraat kan worden ingeleverd. Om drugsafval in de natuur te voorkomen, is eerder ingrijpen in de criminaliteitsketen nodig. Daarvoor is het nodig dat de politie weet waar de drugslabs zich bevinden. De campagne roept Brabanders dan ook op om verdachte zaken te melden. Hierbij werkt de provincie samen met de Task Force, politie en Meldmisdaadanoniem. Meer informatie over de campangnes voor verschillende afvalbronnen in de natuur vind je hieronder:

Samen met onze partners

Illegale dumping van asbest in de natuurDe campagne is zichtbaar in huis-aan-huisbladen, online-dagbladen en op Omroep Brabant. Gemeenten, afvalstoffendiensten de partners van Samen Sterk in Brabant, politie en Task Force zijn gevraagd de campagne te ondersteunen via hun eigen mediakanalen.

Subsidie opruimkosten

In april wordt de subsidieregeling voor Noord-Brabant weer opengesteld voor het tegemoetkomen van grondeigenaren en gemeenten in de opruimkosten van drugsafval die zij in 2018 maakten. Ook geldt de regeling voor het opruimen van drugsafval dat in 2019 wordt gedumpt. De regeling blijft open totdat het beschikbare budget op is. Klik hier voor meer informatie.

Tekst: Provincie Noord-Brabant
Foto's: Bart Meesters