Habitat op de overgang van zoet en zout water, Tagangrog Baai (Rusland)

Unieke soorten van Zwarte en Kaspische Zee in crisis

Naturalis Biodiversity Center
25-JUN-2019 - Boringen in de kustvlaktes en lagunes aan de Zwarte Zee in Roemenië geven een beeld van de evolutie van de fauna daar. Het gaat om unieke Pontokaspische soorten die zijn geëvolueerd in het gebied van de Zwarte Zee en de Kaspische Zee in de laatste paar miljoen jaar, zoals steuren, allerlei unieke kreeftsoorten en weekdieren, en de Kaspische zeehond (in de Kaspische Zee).

De boringen hebben laten zien dat zo'n vijftien zogeheten Pontokaspische soorten in de afgelopen paar duizend jaar in het kustsysteem hebben gefloreerd op de overgang van het zoete Donauwater en de brakke Zwarte Zee. Deze soorten zijn aangepast aan specifieke zoutgehaltes en zijn langdurig geïsoleerd geweest.

Enkele van de unieke Pontokaspische soorten uit de bodem van het Razimmeer, waaronder drie endemische kokkelsoorten (Monodacna colorata, Adacna fragilis en Hypanis plicatus). Alleen de eerste soort is in de afgelopen tien jaar nog levend gevonden in het RazimmeersysteemDoor de aanleg van dammen die de kustmeren afsnijden van de Zwarte Zee en de toevoer van Donauwater door nieuwe kanalen is het systeem verzoet. In de laatste tien jaar zijn verschillende soorten die hier al tienduizenden jaren en mogelijk veel langer voorkomen niet meer te vinden. Van de ongeveer vijftien soorten zijn er nog maar drie levend aangetroffen. Ook in de nabijgelegen kustzone van Oekraïne gaat het slecht met de unieke Pontokaspische soorten.

Het onderzoek, recent gepubliceerd in Biogeosciences, maakt duidelijk dat het essentieel is de natuurlijke zoet-zoutgradiënt in het gebied te herstellen. Voor veel soorten geldt dat onduidelijk is of het niet al te laat is.

Lees het artikel in Biogeosciences (pdf; 12,0 MB).

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Frank Wesselingh (leadfoto: habitat op de overgang van zoet en zout water, Tagangrog Baai (Rusland))