Leefgebied Otter

Nederlands-Duitse natuuralliantie voor de Rijn genomineerd voor EU-prijs

ARK Rewilding Nederland
23-JUN-2019 - De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. In de GBRA werken Nederlandse en Duitse organisaties samen op het gebied van water en natuur langs de Rijn. Bijvoorbeeld door het realiseren van grensoverschrijdende ecologische verbindingen voor otters en trekvissen. De innovatieve aanpak is nu door de EU opgemerkt.

Met een lengte van ruim 1200 kilometer is de Rijn al eeuwenlang een belangrijke verbindende Europese rivier. De Rijn is niet alleen een van de grootste logistieke aderen in Europa, maar ook een essentiële ecologische verbindingszone. In het grensgebied van Duitsland en Nederland verbindt de Rijn ook belangrijke natuurgebieden met elkaar. De samenwerking tussen Nederlandse en Duitse overheden en (natuur)organisaties die aan bescherming en verbetering van deze natuurgebieden werken, was altijd beperkt. Hierdoor functioneerde het landschap niet als een geheel. Er is veel te winnen als de verschillende natuurgebieden met elkaar verbonden kunnen worden tot een krachtig, ecologisch goed functionerend netwerk.

Groen Blauwe Rijn Alliantie

Precies de reden waarom het project Groen Blauwe Rijn Alliantie is opgestart. In de GBRA werken Duitse en Nederlandse organisaties (waaronder ARK Natuurontwikkeling) samen op het gebied van water en natuur in de Rijnvallei tussen Nijmegen en Düsseldorf. Hierbij wordt gewerkt aan kennisontwikkeling op het gebied van inrichting van de uiterwaarden, ontwikkeling van ecologische verbindingen voor otter en trekvissen, versterking van de professionele netwerken, communicatie en educatie. “We zijn er trots op dat we in dit project kennis over en weer delen met onze partners aan de andere kant van de grens. Doordat we in Nederland en Duitsland projecten anders aanpakken kunnen we veel van elkaar leren, dat is fantastisch!” aldus Frank Zanderink, projectleider vanuit ARK Natuurontwikkeling.

Stem op versterking Rijnnatuur!

De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve. Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Otter

De GBRA is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. Deze award wordt toegekend aan het innovatieve regionale project met de meeste stemmen van het publiek. Help de GBRA naar de volgende ronde door je stem uit te brengen en steun de versterking van de Rijnnatuur. Dat kan hier!

Tekst: ARK Natuurontwikkeling
Illustratie: Jeroen Helmer
Foto: Bob Luijks, Natuurportret