Negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant
6-AUG-2019 - Er komen negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant. Deze mini bossen vormen een prima leefomgeving voor bijen, vlinders en andere dieren. Mensen die bij zo’n mini bos wonen, krijgen er een groene, gezonde plek bij, die de buurt onderling en met de natuur verbindt.

Tiny forests zijn zo groot als een tennisbaan. Vogels, vlinders, bijen en kleine zoogdieren voelen zich er prima thuis. Voor mensen die in de buurt wonen, dragen ze bij aan een fijne leefomgeving. Kinderen kunnen er leren over de Nederlandse natuur; buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. De bosjes stimuleren biodiversiteit en bieden kansen om klimaatproblemen tegen te gaan. Samen met de gemeente verzorgen de buurtbewoners het beheer en onderhoud van hun tiny forest. Dit draagt weer bij aan de sociale cohesie in de wijk.

Postcodeloterij

Tiny forest in Den BoschHet initiatief voor de negen nieuwe tiny forests komt van IVN, dat hiervoor van de Postcodeloterij een bijdrage heeft gekregen van €22.500. Daarnaast verleent de provincie Noord-Brabant een subsidie van €45.000. De tiny forests komen in Tilburg, Oirschot en Moerdijk. Deze gemeenten nemen zelf het grootste deel van de aanlegkosten voor hun rekening en dragen samen met de buurtbewoners zorg voor beheer en onderhoud.

Groene leefomgeving

Met de nieuwe tiny forests komt het aantal mini bossen in Noord-Brabant inmiddels op 27. In 2018 verleende de provincie al subsidie voor vier mini bossen in ’s-Hertogenbosch en veertien in acht andere Brabantse gemeenten. Daar leveren ze een flinke bijdrage aan een gezonde, klimaatbestendige en groene leefomgeving.

Tekst: Provincie Noord-Brabant
Foto's: Marijke de Jong