Rietvink - primair

Nachtvlindernacht: spannend en verrassend

De Vlinderstichting
29-AUG-2019 - Wist u dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in ons land voorkomen? Wist u dat er roze, gele en mintgroene nachtvlinders zijn? Kent u de weeskinderen en de huismoeder? In het weekend van 30 en 31 augustus wordt weer de Nationale Nachtvlindernacht gehouden. Dan zal op meer dan honderd plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. En u kunt daarbij zijn!

Stropen: de zoete stof die op bomen wordt gesmeerd lokt nachtvlindersIn juli was de Landelijke Tuinvlindertelling. Misschien heeft u daar ook aan meegedaan door een kwartier lang in uw tuin de vlinders te tellen. Atalanta, klein koolwitje en dagpauwoog werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder, gamma-uil en muntvlinder. Dit zijn wel nachtvlinders, maar ze vliegen gewoon ook als het licht is en deze komen we dus regelmatig tegen. Maar wist u dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen? Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zie je nog wel, maar nachtvlinders veel minder. De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust, deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet. Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat moet je hulpmiddelen inzetten; lichten en stropen zijn de meest gebruikte.

Een paar van de tweeduizend nachtvlinders, de bovenste tien op laken en de onderste vijf op stroop

Een lichtopstelling om nachtvlinders te zien te krijgenLichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verwart de nachtvlinders waardoor ze gaan zitten op het witte laken dat heel licht is en de nachtvlinders doet denken dat het dag is: ze gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je vijftig of nog veel meer vlinders op je laken hebben. Niet alle soorten komen op licht af. Een andere manier om nachtvlinders te zien te krijgen is door een zoete stof op bomen te smeren. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd, zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten.

Als u dat niet gelooft kunt u het zelf verifiëren door langs te komen op een van de openbare Nachtvlindernachtplekken. Omdat het eind augustus is kunnen de eerste vlinders al vanaf ongeveer 21.00–21.30 worden gezien. De meeste activiteiten starten dan ook rond die tijd. Op de site van de Nachtvlindernacht staan alle openbare locaties waar u naartoe kunt. Als er nog nachtvlinderaars zijn die het ook leuk vinden als er anderen bij zijn, kunnen ze ook hun locatie nog aanmelden via de site. We zijn erg benieuwd hoeveel vlinders en vlinderliefhebbers er dit jaar op laken en stroop af zullen komen.

Meer informatie

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting