Spinnentelling 2019: 7 en 8 september

EIS Kenniscentrum Insecten
3-SEP-2019 - In het weekend van 7 en 8 september wordt de Nationale Spinnentelling 2019 gehouden. Welke spinnen leven er in en rondom je huis? Ga ook op zoek naar spinnen en geef je waarnemingen door.

Het groen kaardertje leeft in veel tuinen, maar wie deze kleine en gecamoufleerde soort wil zien, moet goed blaadjes van struiken bestuderen

De kruisspinnen zijn nu groot en goed zichtbaar, maar ga zeker ook op zoek naar kleinere soorten op de bodem, op bladeren en in gaatjes van de muren. Loop als het al donker is eens met een zaklamp langs de huismuren op zoek naar de verschillende nachtactieve spinnen.

Zo werkt de spinnentelling

  1. Vind en tel de spinnen door op 7 en/of 8 september op zoek te gaan in je tuin (en huis).
  2. Bepaal de soort met de spinnenzoekkaart.(pdf; 4,0 MB).
  3. Geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

De wespspin leeft alleen incidenteel in grotere tuinen met ruigtevegetatie

Jaarrond Tuintelling

De Spinnentelling 2019 is een telling die ooit is opgestart door EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân en nu onderdeel is van Jaarrond Tuintelling. Dit laatste is een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. De Jaarrond Tuintelling probeert om de slechtst onderzochte natuurgebieden van Nederland (tuinen!) beter in beeld te krijgen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door te tellen. Wat leeft er in de tuinen? Hoe gaat het met die soorten? Welke ontwikkelingen zijn er in de tuinnatuur te zien? Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling helpt u op een leuke manier met het verzamelen van deze kennis.

Tekst en foto's: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten