FOTO NIET GRATIS TE GEBRUIKEN

De Quiz – nooit meer Nu.nl kijken

EIS Kenniscentrum Insecten
30-SEP-2019 - Je kent het wel, je bent even verveeld achter je computer en voor de afleiding bekijk je Nu.nl voor het laatste nieuws. Dat is niet langer nodig. Want vanaf nu vul je verloren ogenblikken met het spelen van De Quiz. Hoe goed ken je je nachtvlinders, vogels en libellen? En weet je het verschil wel tussen een berkenspitsmuis en de hazelmuis?

Een van de leuke dingen van actief zijn in de natuur is het leren herkennen van soorten. Het goed op naam brengen van soorten is een uitdaging en het geeft een voldaan gevoel als je merkt dat je steeds beter wordt. Oefening in het veld is de beste manier om dat te leren, maar daarnaast is het bladeren in veldgidsen en het bekijken van foto’s heel leerzaam. De quiz, die vanaf vandaag op Waarneming.nl beschikbaar is, biedt een nieuwe mogelijkheid om je soortenkennis te trainen. Je kunt zelf een quiz samenstellen en selecteren welke dier- of plantengroep je wilt oefenen en of de quiz alleen algemene of ook zeldzame soorten moet bevatten. Elke quiz bestaat uit tien foto’s waarvan je moet aangeven welke soort is afgebeeld. Voor elke goede soort krijg je een punt en voor elke correcte genus- of familienaam een halve punt. De foto’s worden random geselecteerd uit het foto-archief van Waarneming.nl. Dat betekent dat er vaak goede foto’s, maar soms ook hele matige en lastige foto’s tussen zitten.

De quiz een leuke manier om in de winter je kennis van bijvoorbeeld dagvlinders of libellen op peil te houden. Het is ook mogelijk om de link van de quiz door te sturen naar anderen zodat je een wedstrijdje kunt doen.  

Testje wagen? Probeer dan eens deze quiz met tien algemene tot minder algemene vogelsoorten. Heb je niets met vogels of ken je ze allemaal al, maak dan snel je eigen quiz aan.

Berkenspitsmuis en hazelmuis, heel anders maar allebei fraai

Tekst: Vincent Kalkman, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Alamy; Brian Pater; Ruud Foppen