Beelmerk van video serie. Niet voor algemeen gebruik.

Bodemprijs: mini-documentaireserie over natuurvriendelijke landbouw

WWF Nederland
19-OKT-2019 - Het Wereld Natuur Fonds presenteert 'Bodemprijs': een video-serie over natuurvriendelijke landbouw. Met persoonlijke verhalen van boeren en onderzoekers. Het gaat over de kansen die zij zien voor boer én natuur om optimaal samen te werken. Maar ook over hoe moeilijk het is om dit in het huidige systeem te realiseren.

Het Wereld Natuur Fonds presenteert de mini-videoserie Bodemprijs, gemaakt door filmmaker Jasper Spanjaart. Hij ging bij boeren en onderzoekers op bezoek om erachter te komen wat deze mensen drijft om het anders te willen doen. Het resultaat is een serie inspirerende verhalen over hoe landbouw en natuur samen kunnen werken. Maar ze tonen tegelijkertijd ook hoe urgent een verandering nodig is voor herstel van biodiversiteit in Nederland. En hoe moeilijk dat voor boeren is om te realiseren in het huidige landbouwsysteem. 

Winst en Weidevogels

In de eerste aflevering van Bodemprijs zien we het verhaal van boer Jaring Brunia. Hij wilde het anders doen. Ook al zeiden mensen dat geld verdienen met zijn boerenbedrijf, met de natuur als bondgenoot, niet kon. Met veel passie en doorzettingsvermogen laat hij zien dat het wel kan. Door optimaal gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft. 

Natuurgedreven landbouw

Die samenwerking tussen landbouw en natuur wordt in Bodemprijs verder toegelicht door Professor Pablo Tittonell, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft inzichten vanuit de agro-ecologie: landbouw die profiteert van biodiversiteit.

Bekijk nu Bodemprijs

De serie is gemaakt door de filmmaker Jasper Spanjaart (SPNJRT), in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). "Met Bodemprijs wil ik bijdragen aan meer bewustzijn rondom natuurvriendelijke voedselproductie in Nederland", aldus Jasper Spanjaart. "Aan de hand van persoonlijke en authentieke verhalen van zowel boeren als onderzoekers laat de serie zien dat iedere verandering telt: het kan wél!". 

Deel 2 en 3 uit de serie Bodemprijs verschijnen de komende weken.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bodemprijs aflevering 1: Winst & weidevogels (Bron: Jasper Spanjaart en het Wereld Natuur Fonds)

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto en film: Jasper Spanjaart en Wereld Natuur Fonds