Theo Portegijs bestrijdt Japanse duizendknoop

Korte metten met Japanse duizendknoop in Maarn

Provincie Utrecht
27-NOV-2019 - Zanderij Maarn, ook bekend als Zandgat Maarn, is een voormalige zandafgraving en zandgat aan de Bergweg in Maarn, ten zuiden van de A12. In een deel van dit natuurgebied woekert de Japanse duizendknoop naar hartenlust. Theo Portegijs van Natuur & Ruimte maakt daar namens de provincie Utrecht korte metten mee.

Portegijs van Natuur en Ruimte: “Bestrijding is hard nodig omdat deze exoot hier de biodiversiteit bedreigt. We raken door de duizendknoop veel inheemse natuur kwijt. Planten die hier horen krijgen door de Japanse duizendknoop geen kans om te groeien, hij laat andere planten niet toe, gunt ze geen daglicht.” De plant is heel sterk, weet Portegijs: “Het begint met één plantje, vijftig jaar later staat er een veld mee vol.”

Demonstratieproject

Portegijs voert namens de provincie en Het Utrechts Landschap een demonstratieproject uit in Maarn om de duizendknoop te bestrijden. “Dit doen we met verschillende soorten werkzaamheden. We graven, met een graafmachine en handmatig. Ook gebruiken we heet water om de plant uit te roeien. We halen de wortelstokken weg.” Portegijs houdt het gebied gedurende vijf jaar in de gaten. “Dat is nodig omdat de duizendknoop snel weer terugkomt en wij de plant dan gelijk weghalen.”

Innovatie

Portegijs vervolgt: “De methoden van verwijdering zijn niet nieuw, maar de innovatie zit in de combinatie van methoden inclusief de nazorg, waardoor we willen laten zien dat je deze planten na een aantal jaar echt weg kunt krijgen. Wij geven tien jaar garantie op het resultaat.” De provincie kan onmogelijk overal tegelijk Japanse duizendknopen gaan verwijderen; daarvoor staan er al te veel. Maar richt zich vanuit haar natuurtaken op de locaties waar deze exoot de biodiversiteit bedreigt.

Rijk bloemenveld

“Het is een hele klus om de duizendknoop te verwijderen”, vindt Portegijs. “Maar als een veld Japanse duizendknopen is weggehaald en daarvoor in de plaats in een paar maanden tijd een rijk bloemenveld met bijen ontstaat, ben ik trots. Ook al staat er dan misschien nog een enkele dDuizendknoop tussen.”

Duizendknoop in de tuin

Heeft u een Japanse duizendknoop in de tuin staan of ziet u er een op de stoep? Trek deze dan uit de grond of graaf hem uit en gooi de plant in de container voor restafval. Dan wordt deze vernietigd. Dit geldt ook voor de stengels van de Japanse duizendknoop die in bloemboeketten kunnen zitten (zogenaamde ‘polygonumstokken’). Gooit u de plant in de groene kliko of op de composthoop dan kan de plant zich verder verspreiden, omdat losse stengel- en worteldelen gemakkelijk weer uitlopen en wortelen.

Kind tussen Japanse Duizendknoop

Subsidie

De provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor terreinbeherende organisaties, waterschappen en gemeenten voor de bestrijding van bepaalde invasieve exoten.

Samenwerking

De provincie Utrecht werkt in dit demonstratieproject samen met Het Utrechts Landschap, de terreinbeheerder van Zanderij Maarn. 

Werkbezoek

Leden van de Provinciale Staten gingen samen met gedeputeerde Hanke Bruins Slot op werkbezoek naar de Zanderij in Maarn om de bestrijding van de duizendknoop met eigen ogen te zien. Op locatie legde Theo Portegijs uit hoe het verwijderen van deze hardnekkige plant gaat.

Meer informatie

Tekst: Provincie Utrecht
Foto's: Rick Huisinga (leadfoto: Theo Portegijs maakt korte metten met Japanse duizendknoop); Gerald Volp