Natuurinclusief bouwen

Mijlpaal natuurinclusief bouwen in Olst

Provincie Overijssel
30-NOV-2019 - Op 20 november vond het congres 'Natuurlijk' plaats in Olst (OV). Met ruim 240 deelnemers was dit congres een mijlpaal voor natuurinclusief bouwen. De dag stond in het teken van de lancering van de Toolbox Natuurinclusief Bouwen. Tim Webb gebruikte Londen als voorbeeld voor zijn gepassioneerde oproep tot het (opnieuw) leren leven in steden en dorpen, in coöperatie met de natuur.

Tim Webb spreekt op Natuurlijk 2019Professionals uit allerlei sectoren, van provincies en gemeenten tot projectontwikkelaars en ecologen, verzamelden zich op 20 november in Olst om zich te laten inspireren, samenwerkingen te smeden en vooral te werken aan een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Natuurlijk is een initiatief van provincie Overijssel, IVN Natuureducatie, DuurzaamDoor, Natuur & Milieu Overijssel, Natuur voor Elkaar, Het Oversticht, Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, en werd georganiseerd door Acquire Publishing. De rode draad van de dag: waarom is dit onderwerp zó noodzakelijk?

Dagvoorzitter Jelle de Jong, directeur van IVN Natuureducatie, trapte af: “Natuurinclusief bouwen is razendsnel een belangrijk thema geworden. Mensen worden zich daar bewust van, ze zien dat er iets aan het veranderen is. Wij zijn onderdeel van die beweging. Mensen hebben altijd al moeten overleven in de natuur. We willen die verbinding weer voelen. Hoe vinden we daarin de balans?”

National Park Cities: samenleven met natuur

Tim Webb van de National Park City Foundation, de stichting die de stad Londen als eerste nationale parkstad ter wereld benoemde, volgde De Jong op met een gepassioneerde keynote. “We moeten opnieuw leren leven in steden: in coöperatie met de natuur, in plaats van in conflict. In Londen leven negen miljoen mensen. Dat is ons geheime wapen. Stel je voor dat elk van hen een boom plant. Dat is een win-win situatie, wat is daar nou niet leuk aan te vinden?”

Lancering toolbox Natuurinclusief bouwen

Toolbox Natuurinclusief bouwenHoogtepunt van de dag was de lancering van de Toolbox Natuurinclusief Bouwen, een digitale set aan praktische handvatten voor meer biodiversiteit in de stad. De toolbox is ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, onder meer in opdracht van provincies Overijssel en Noord-Brabant en Duurzaam Door. Hij bevat informatie en inspiratie voor architecten, gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties.

Samen, niet alleen

De dag was doordrongen met de bewustwording dat we dit onderwerp samen moeten tackelen. Zo zei Jacco Schuurkamp van de gemeente Den Haag in een sessie: “Waar doen we het in godsnaam voor? De mus? De vleermuis? Het antwoord is: ook! We doen het ook voor dieren, ook voor planten en óók voor de mens.” Later op de dag sloot het statement van Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer, hierbij aan: “Betrek mensen en geef ze eigenaarsgevoel over hun omgeving. Probeer daarbij vooral de taal van de ander te verstaan, zodat je over de grenzen van stad en land leert kijken.”

Er was ook een opmerkelijke discussie over wetgeving. Al geruime tijd strijden veel belangenbehartigers van natuurinclusief bouwen ervoor om het onderwerp verankerd te krijgen in de wet, zodat de overheid en bouwers er niet meer omheen kunnen. In de discussie werd echter het volgende opgemerkt: “Laten we het niet kapot reguleren" en “Mensen zijn bereid natuur toe te passen in de bouw, daar zijn geen regels voor nodig”. De discussie is nog gaande, maar zeker is dat we de "tools in handen hebben om te werken aan een gezonde, natuurinclusieve omgeving", aldus Laura van Heeswijk van de provincie Overijssel.

Samen bouwen we iets moois

De conclusie? De wil is er en de eerste prachtige voorbeelden ook, zoals de wijk Kerckenbosch in Zeist of de ontwikkeling van de Olstergaard in Olst. Kennis is wel nog erg verspreid. Komend jaar staat daarom in het teken van voorbeelden delen, ideeën uitwisselen en vooral samen de schouders eronder zetten. Zolang we dat blijven doen, gaan we er komen. "En dan", zo zei dagvoorzitter De Jong aan het eind van de dag, "gaan we iets heel moois meemaken".

Help je mee?

Tekst: Provincie Overijssel
Foto's: Martin Hols