Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

WWF Nederland
31-JAN-2020 - Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands. Bonaire is vooral bekend vanwege haar prachtige koraalrif, maar het eiland heeft ook zeegrasvelden en een heel uitgestrekt mangrovegebied. Ook de vrijwilligersgroep 'Mangrove Maniacs' viert zondag World Wetland Day.

Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.

Mangroves bedreigd

De mangroves worden vaak gekapt voor hotels aan de kust. Op Bonaire worden ze echter voornamelijk bedreigd door de slechte watercirculatie, als gevolg van het dichtslibben en dichtgroeien van kanaaltjes. De nieuwste bedreiging voor het mangrovebos is sargassum, een soort zeewier dat in bepaalde periodes van het jaar in grote hoeveelheden aanspoelt op de kust van Bonaire. Sargassum heeft een verstikkende werking op al het leven in de mangroves.

Jonge zeeschildpadden

Bonaire is vooral bekend vanwege haar prachtige koraalrif, maar het eiland heeft ook een heel uitgestrekt mangrovegebied. De mangroves in de regio Lac Bay vormen een rijk ecosysteem. Het is de kraamkamer voor vissen, en tevens een belangrijk leefgebied voor jonge zeeschildpadden. Doordat mangroves zich op het randgebied tussen land en zee bevinden, houden zij sediment tegen dat schadelijk is voor het koraalrif. Daarnaast vervullen mangroves nog meer zeer belangrijke functies.

Waarom mangroves zo belangrijk zijn

  • Ze nemen CO2 op en geven zuurstof af;
  • Ze filteren schadelijke stoffen uit het water;
  • Ze vormen een bufferzone en beschermen daarmee de kust tijdens stormen.

Mangrove Maniacs in actie

Kajakken, snorkelen en surfen

Lac Bay is ook een belangrijk recreatiegebied op Bonaire, waar kajakkers en snorkelaars welkom zijn om zich te vergapen aan de grote verscheidenheid aan dieren en planten. Aangrenzend aan de mangroves creëert het vlakke en ondiepe water van de baai perfecte omstandigheden voor windsurfers. Het eiland heeft dus genoeg redenen om zuinig te zijn op haar mangrovegebied.

Meer natuur, meer werkgelegenheid

Op Bonaire heerst soms het beeld dat natuurbescherming in de weg staat van economische ontwikkeling. Volgens Sabine Engel kan goed beheer van de mangroves echter voor extra werkgelegenheid zorgen op Bonaire, door meer mensen actief in te zetten in natuurmanagement.

Twee hectare extra in 2020

Mangrovegebied BonaireIn 2020 werken de 'Mangrove Maniacs' aan de restauratie van twee hectare mangrovebos aan de noordwestzijde van Lac Bay. Met de aanplant van de mangrove-zaailingen wordt het natuurlijke herstel gestimuleerd. De wens is om mangrovegroei ook aan de vlakke zuidkust te stimuleren, dit zorgt namelijk voor een extra bufferzone van de kustlijn. Deze bufferzone is belangrijk om het eiland te beschermen tegen steeds extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Meedoen?

Op zondag 2 februari zijn er allerlei activiteiten bij Lac Bay om World Wetland Day te vieren. Dus als je op Bonaire bent: iedereen is welkom. Ben je niet op Bonaire, maar heb je wel interesse om bij te dragen aan het herstel van mangroves op Bonaire, neem dan contact op met Sabine Engel via Facebook mangrovemaniacsbonaire.

WWF ondersteunt het werk van Mangrove Maniacs op Bonaire. Lees hier meer over het werk van WWF in Caribisch Nederland.

Tekst: Sharon Bol, Wereld Natuur Fonds
Foto's: WWF
Kaart: CNES / Airbus, WWF