azuurwaterjuffer - primair

Libellen herkennen moeilijk?

De Vlinderstichting
20-FEB-2020 - Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: “Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden”. Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo heel veel soorten; als je weet waarop te letten, valt het herkennen mee. Om dit te ervaren organiseert De Vlinderstichting de komende tijd libellenherkenningscursussen.

Paardenbijter, een van de glazenmakers, die vooral in de zomer en nazomer vliegenLibellen zijn fascinerende dieren, maar niet altijd even makkelijk te herkennen. Ze bewegen zich snel en de meeste van de grotere libellen, zoals glazenmakers, zie je bijna altijd vliegend. De kenmerken zijn dan soms moeilijk te onderscheiden. De blauwe juffertjes zitten wel vaak in de oeverbegroeiing, maar die zijn klein en lijken vreselijk veel op elkaar. Als je er een ziet en er een boekje bijhaalt kom je er nog niet uit. “Er zijn wel tien van die blauwzwarte juffertjes!” Dat klopt wel, en omdat de juffertjes zo klein zijn moet je soms goed kijken om de kenmerken te kunnen onderscheiden. Het meest belangrijke is dat je moet weten waarop je moet letten. Een juffertje heeft wel honderd kenmerken en die kun je niet allemaal in je opnemen en onthouden. Vaak kun je met twee of drie kenmerken de meeste juffertjes in Nederland echter prima op naam brengen. Datzelfde geldt ook voor de glazenmakers, heidelibellen en andere families. Ze lijken moeilijker dan ze zijn. 

Heidelibellen zijn vaak goed op naam te brengen als je weet waarop je moet lettenDe drempel om libellen te gaan tellen is voor veel mensen nog te hoog. Daar willen we graag verandering in brengen! Kom naar één van de cursussen libellen herkennen die door het hele land gegeven worden en leer waar je op moet letten. De cursussen bestaan uit een theorieochtend en een middagexcursie in het nabijgelegen libellenrijke gebied. We hopen dat u het na afloop van de cursus aandurft om libellen te gaan tellen en misschien zelfs mee te werken aan het meetnet libellen en een route te gaan tellen. De cursussen worden gegeven in de Biesbosch, De Peel, het Leersumse veld en in de Wieden. Kijk op de site van De Vlinderstichting voor meer informatie en om u op te geven. Om u voor te bereiden kunt u daar ook alvast de herkenningskaarten downloaden van de blauwe juffers (pdf; 548 KB), heidelibellen (pdf; 11,4 MB) en glazenmakers (pdf; 661 KB).

Tekst: Gerdien Bos & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: azuurwaterjuffer)