variabele waterjuffer - primair

Libellen herkennen is echt niet zo moeilijk

De Vlinderstichting
1-APR-2024 - Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: "Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden." Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo heel veel soorten en als je weet waar je op moet letten, valt het herkennen mee. Om dit te ervaren, organiseert De Vlinderstichting deze zomer weer libellenexcursies.

Eén van de eerste libellen die tevoorschijn komt, is de smaragdlibelLibellen zijn fascinerende dieren, maar niet altijd even makkelijk te herkennen. Ze bewegen zich snel en de meeste van de grotere libellen, zoals glazenmakers, zie je bijna altijd vliegend. De kenmerken zijn dan soms moeilijk te onderscheiden. De blauwe juffertjes zitten wel vaak in de oeverbegroeiing, maar die zijn klein en lijken vreselijk veel op elkaar. Als je er één ziet en er een boekje bijhaalt, kom je er nog niet uit. "Er zijn wel tien van die blauwzwarte juffertjes!" Dat klopt wel, en omdat de juffertjes zo klein zijn, moet je soms goed kijken om de kenmerken te kunnen onderscheiden. Het belangrijkste is dat je moet weten waarop je moet letten. Een juffertje heeft wel honderd kenmerken en die kun je niet allemaal in je opnemen en onthouden. Vaak kun je met twee of drie kenmerken de meeste juffertjes in Nederland prima op naam brengen. Datzelfde geldt ook voor de glazenmakers, heidelibellen en andere families. Ze lijken moeilijker dan ze zijn.

Watersnuffel: de blauwe juffers lijken erg op elkaar, maar als je weet waarop je moet letten, is er best uit te komen

Excursies

De drempel om libellen te gaan tellen is voor veel mensen nog te hoog. Daar willen we graag verandering in brengen! Kom naar één van de excursies en leer waarop je moet letten. De excursies duren tweeënhalf uur en vinden plaats in gebieden met veel libellensoorten. Naast libellen herkennen, gaan we de libellen ook tellen. Dat doen we met flextellingen, een nieuwe manier van tellen waarbij veel extra informatie wordt opgeslagen. Na afloop van de excursie kun je de libellen in je eigen omgeving op naam brengen en aan de slag met de flextellingen. Wil je van tevoren alvast wat kennis opdoen, dan kun je ook eerst de online cursus Libellen herkennen voor beginners volgen. Ook zijn er herkenningskaarten te downloaden van de blauwe juffers (pdf: 0,5 MB), glazenmakers (pdf: 0,7 MB) en heidelibellen (pdf: 11,4 MB).

Opgeven voor de excursies kan via de website van de Vlinderstichting.

Tekst: Gerdien Bos & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling