flat - primair

Komen vlinders ook op mijn balkon?

De Vlinderstichting
2-APR-2020 - Een veel gestelde vraag bij De Vlinderstichting: "Ik ben dol op vlinders, maar woon in een flat op zeven hoog met een balkon. Kan ik dan ook vlinders lokken? Gaan vlinders zo hoog op zoek naar nectar?" Het antwoord is gemakkelijk: "Ja, zeker!"

Enkele planten op het balkon van Caspar JanssenDat je de tuin vlindervriendelijk kunt inrichten en dat dit veel vlinders op kan leveren is wel bekend. Je tuin als kroeg is helemaal eenvoudig: zorg voor bloeiende, nectar leverende planten en de vlinders weten ze feilloos te vinden. Vaak de eerste dag dat de bloemen van de vlinderstruik open zijn, wordt deze al bezocht door snoepers als dagpauwoog en atalanta. Maar ook je tuin als thuis is geen groot probleem. Als je, naast voedsel voor de vlinders, ook de waardplanten in je tuin hebt staan, waarop de rupsen leven, zullen vlinders zich in die tuin ook kunnen voortplanten. Veel last heb je daar niet van, want de meeste soorten eten wel van die planten, maar zonder veel zichtbare schade. Tot zover de tuin, maar nu terug naar de vraag: “kan ik ook op mijn balkon het vlinders naar de zin maken en komen ze daar wel?” Ja, ze komen daar wel, hoewel er op de begane grond meer vlinders zullen zijn dan hogerop. Journalist Caspar Janssen heeft in 2019 voor de Volkskrant een hele serie artikelen gemaakt over welk dierenleven zijn bloemrijke balkon in Amsterdam wist te vinden en daarbij waren ook flink wat vlinders.

Vier vlindersoorten die ook op de twaalfde verdieping nog langs kunnen komen

Ook de kolibrievlinder zal op je balkon te zien zijn, hoe hoog dat ook isDe sterkere en goed vliegende vlinders kunnen gemakkelijk op de hoogste verdiepingen komen en zullen dat ook doen als daar wat te halen is. De dagpauwoog, de kleine vos, de atalanta en de distelvlinder bijvoorbeeld hebben hier geen enkele moeite mee. En ook de kolibrievlinder is een echte balkonbezoeker. Deze laatste is, net als de atalanta en de distelvlinder, een trekvlinder. Ze kunnen trekken tot op een kilometer hoogte. Een balkon bereiken is dan ook geen enkel probleem. De vlinders van grasland, zoals icarusblauwtje, kleine vuurvlinder en bruin zandoogje, tref je minder snel op grotere hoogtes. En ook voor je balkon geldt dat je er een kroeg van kunt maken, door voor veel bloeiende planten te zorgen. Vlinders houden van zon: zorg er dus zoveel mogelijk voor dat de nectarplanten in de zon staan. En laat de bloemen als het mogelijk is een beetje over de rand hangen. Deze bloemen zullen door vlinders sneller gevonden worden. Mogelijke balkonplanten zijn verbena (laagblijvend), tandzaad (Bidens), struikveronica, dwergvlinderstruik en lavendel, maar er zijn heel veel meer goede nectarplanten. Kijk daarvoor op de site van De Vlinderstichting. Er zijn zeker ook vlinders die zich op je balkon kunnen voortplanten. Een vuilboom of bolklimop in een bloempot kan ertoe leiden dat boomblauwtjesrupsen er groot worden en een flinke pot met brandnetel kan een voortplantingsplek zijn van de atalanta. Je balkon als thuis!

Tekst: Ineke Radstaat & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling