Beleef de Lente steenuil

Beleef de Lente 2020 breekt alle records

Vogelbescherming Nederland
1-MEI-2020 - Online vogels kijken via Beleefdelente.nl is een populaire bezigheid nu mensen thuis zitten. De webcams van Vogelbescherming Nederland zijn elk jaar een groot succes, maar dit jaar gaan de cijfers door het dak. In 2 maanden tijd hebben meer dan 1,1 miljoen mensen naar de broedende vogels gekeken. Daarmee is nu al een nieuw kijkcijferrecord bereikt, terwijl de webcams nog open blijven tot in juni.

Vogels kijken blijkt een welkome afwisseling voor wie nu thuis zit vanwege het coronavirus. Er is spanning in de vorm van een eier- en kuikenetende marter bij de nijlgans en kauw. Er is sensatie als vreemde ooievaars het nest lastigvallen. En er zijn veel zenmomenten, als de steenuiltjes met elkaar knuffelen of jonge slechtvalken onder moeders vleugels kruipen. En altijd is er de vraag: gaan de jongen het redden en vliegen ze uit?

Meer dan 1,1 miljoen kijkers

Dat de webcams van Vogelbescherming Nederland populair zijn blijkt elk jaar weer uit de hoeveelheid mensen die de broedende vogels volgen. Vorig seizoen keken in totaal een kleine 850.000 mensen naar de vogels, een deel daarvan zelfs dagelijks. Een jaar eerder werd het record van een miljoen kijkers bereikt. Dit jaar breken de webcams alle records: in twee maanden tijd hebben meer dan 1,1 miljoen mensen een kijkje genomen in de nesten.

Broedseizoen in volle gang: nu gebeurt het!

Steenuiljongen in nestkast voor camera van Beleef de LenteDat aantal zal nog blijven oplopen, omdat het broedseizoen nu in volle gang is. Dit zijn de spannende weken! Wie nu een kijkje neemt op www.beleefdelente.nl zal direct kunnen genieten van drie jonge steenuiltjes, vier slechtvalkkuikens en vijf kleine ooievaars. Het kerkuilenpaar broedt op drie eieren en de koolmezen zorgen voor maar liefst acht eieren. Vier jonge merels zijn uitgevlogen en zojuist is het merelpaar aan een tweede leg begonnen. Daarmee komt het aantal eieren voor dit seizoen op Beleef de Lente op vijftig! De komende weken is het dus volop spektakel op www.beleefdelente.nl. De camera’s blijven open tot alle jongen zijn uitgevlogen.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Eric Medard, Nature in StockBeleef de Lente