Kind onderzoekt paardenbloem

Naturalis, Natuurmonumenten en OERRR vragen hulp van kinderen bij paardenbloem-onderzoek

Naturalis Biodiversity Center
13-JUN-2020 - Naturalis en samenwerkingspartner Natuurmonumenten vragen kinderen in het hele land te helpen bij een onderzoek van Naturalis naar de ‘bloemenslaap’ van paardenbloemen. Naturalis onderzoekt in welke omgeving een paardenbloem eerder opent en later sluit. Is dit anders in de stad dan in de natuur?

Paardenbloemen sluiten zich om zich te beschermen tegen slakkenNaturalis en samenwerkingspartner Natuurmonumenten vragen kinderen in het hele land te helpen bij een onderzoek van Naturalis naar de 'bloemenslaap' van paardenbloemen. Naturalis onderzoekt in welke omgeving een paardenbloem eerder opent en later sluit. Is dit anders in de stad dan in de natuur? Met Natuurmonumenten en het jeugdprogramma OERRR start vandaag een landelijke oproep die moet leiden tot waarnemingen vanuit het hele land. 

Waarom gaan sommige paardenbloemen eerder dicht?

PaardenbloemPaardenbloemen sluiten tegen of in de middag, om het stuifmeel te beschermen tegen vraatzuchtige slakken. In de ochtend openen ze weer. De vraag waar wetenschappers van Naturalis antwoord op proberen te krijgen, is waar en waarom paardenbloemen eerder of later dicht en weer open gaan. Barbara Gravendeel, hoogleraar Plantenevolutie en onderzoeker bij Naturalis licht toe: "Bloemenslaap wordt beïnvloed door temperatuur, licht en vochtigheid. We willen weten of er een verband is tussen het tijdstip van open- en dichtgaan en de plek waar de paardenbloem bloeit. Gaan paardenbloemen in de stad eerder open en later dicht dan paardenbloemen in de natuur?" Dat is de vraag die centraal staat in dit zogenaamde citizen science-onderzoek van Naturalis. Dat zijn onderzoeken die gedaan worden met hulp van burgers. Om deze vraag te beantwoorden zijn veel waarnemingen nodig uit heel Nederland. Gravendeel: "We willen van alle paardenbloemen uit het land die de komende weken onderzocht worden weten of de paardenbloem tussen tegels staat of in een grasveld. Maar ook hoe warm het was tijdens de waarneming, en of het zonnig was, of bewolkt, of regenachtig. We hopen dat veel kinderen en hun ouders meedoen en hun waarnemingen invoeren. Het is heel leuk om te doen en zo meer te ontdekken over de natuur."

Paardenbloemen gaan open en dicht gedurende de dag

Kaart in de bus

Deze week ontvangen ruim 60.000 kinderen van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, een kaart in de bus: 'Word Professor Paardenbloem.' De kaart roept op om mee te doen. Om dit extra te stimuleren verloot Naturalis onder alle deelnemers tickets voor een gratis bezoek aan Naturalis. Ook de leden van Natuurmonumenten en de trouwe fans van Naturalis worden, onder andere via sociale media, om hulp gevraagd.  

Samenwerking Natuurmonumenten

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan biodiversiteit. Ze willen de kennis over biodiversiteit en het belang ervan onder Nederlanders vergroten. Bij onderzoek naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers én publiek samen om de natuur beter te begrijpen en te beschermen. 

Meedoen?

Kijk op naturalis.nl/paardenbloem.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Naturalis Biodiversity Center; Getty; iStock