‘Sapiens’ open in 2021: samen werken aan een betere leefomgeving voor mens en natuur

Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam
21-JUL-2020 - Op de Amsterdamse Zuidas komt in 2021 ‘Sapiens’; een unieke plek waar jongeren uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven en kunsten met elkaar gaan werken aan projecten die onze planeet verbeteren. Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam, architectenbureau MVRDV en ontwikkelaar EDGE starten dit initiatief.

Het creatieve centrum wordt gebruikt als museum, werkplaats en debatcentrum. De initiatiefnemers zoeken partners om de krachten te bundelen om in deze inspirerende omgeving met ambitie en lef te werken aan de ommekeer: een betere leefomgeving voor mens en natuur. Samen leren, ondernemen, innoveren, handelen en denkkracht inzetten voor het leven op aarde, waarbij de nieuwe generatie jonge talenten het voortouw neemt. Benji Kusters, rijkstrainee: “We moeten dit concept durven neer te zetten. Nu is dé tijd.” Bekijk hieronder de film over het Sapiens-initiatief.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

 Sapiens Amsterdam (Bron: Naturalis Biodiversity Center)

Versnelling brengen in oplossingen voor maatschappelijke thema’s

Naast dat jonge professionals en academici dagelijks in een snelkookpan aan projecten werken, zijn er lezingen, debatten en tentoonstellingen die oplossingen in deze werkplaats stimuleren. Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam: “De mens is vernuftig, met de wilskracht van de jongeren en de ervaring van de huidige generatie kunnen we ver komen.” Sapiens wil versnelling brengen in oplossingen voor kwesties die op dit moment maatschappelijke aandacht vragen, zoals het klimaat, biodiversiteit, armoedebestrijding, mobiliteit, stedelijke omgeving, governance, financiering van nieuwe steden, andere gebouwen, vervoer, voedsel, schoon drinkwater, schone oceanen en financieringsinstrumenten. Het is een plek voor, met en door jonge mensen, jonge professionals die met elkaar willen werken aan projecten die bijdragen aan een betere leefomgeving. In Sapiens werken zij aan ideeën en innovaties. De resultaten worden daarna in grote en kleine organisaties verder uitgewerkt en in de samenleving gebracht. Met kleine tips, adviezen en suggesties, maar ook verbeteringen op grote schaal. “In Sapiens kunnen we samen werken aan oplossingen. Met de wetenschap kunnen we ver komen, maar we hebben de praktijk nodig om het waar te maken”, aldus Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center.

Geen tijd te verliezen

Sapiens verbindt zo op unieke wijze de urgentie van een ontsporend Antropoceen, het huidige tijdperk waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, met de vindingrijkheid van de mens. Dit is nu belangrijker dan ooit. 

In Sapiens wordt samengewerkt aan verschillende projecten

Sapiens: Lab, museum, denktank, platform, werkplaats

Sapiens is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt, om de enorme vragen op te pakken die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen. 

Naturalis Biodiversity Center is het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en verzorgt naast historische en actuele kennis over de stand van zaken over biodiversiteit onder andere ook expertise over specifieke soorten en ecosystemen en state-of-the-art onderzoekstechnieken. Het Amsterdam Sustainability Institute van de Vrije Universiteit heeft de rol om vanuit een breed maatschappelijk perspectief onderzoek, samenhang en studenten te leveren die aan de projecten werken. 

In duurzaam, groen gebouw van de toekomst

Sapiens is onderdeel van Valley aan de Zuidas in Amsterdam. Valley is een ontwerp van vermaard architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV en wordt ontwikkeld door EDGE. Sapiens is toegankelijk voor iedereen die mee wil werken, geïnspireerd wil worden of nieuwsgierig is naar de rol van de mens op aarde en de bijdrage die we samen kunnen leveren om onze planeet beter achter te laten dan we nu lijken te gaan doen. Juist in deze zakelijke en dicht bebouwde omgeving, waar zo zichtbaar is wat de invloed van de mens is, willen we blijvend werken aan een duurzame toekomst. Als bijzonder duurzaam, groen en energiegevend gebouw is Valley hiervoor de best denkbare locatie. Wetenschap, goede doelen, ondernemers, overheden, media, horeca en cultuur komen samen in dit spraakmakende gebouw en zo ontstaat er de juiste energie voor nieuwe ontwikkelingen.

Lisette Mekkes, PhD onderzoeker bij Naturalis en een van de talenten in de film

Oproep: bouw mee aan dit unieke concept

Laten wij samen het nieuwe tijdperk starten: het tijdperk waar de mens en de omgeving zij aan zij staan.

Hiervoor is lef nodig. En samenwerking. Met een grote diverse groep mensen. Dit is een oproep. Durf jij onderdeel van dit landelijke platform, deze denktank te zijn? Wil jij als een van de eersten meedoen aan dit initiatief? Sapiens wordt gelanceerd in het najaar van 2021 bij de opening van Valley. 

Sluit je aan bij Sapiens. Ga naar sapiensamsterdam.com om contact te maken.

Tekst, foto's en film: Naturalis Biodiversity Center