Columba oenas. Holenduif

Natuurjournaal 16 september 2020

Nature Today
16-SEP-2020 - Broedende holenduiven en geveerde witvleugeluil ontpopt.

Langs bosranden en akkers broedt vaak een paartje holenduiven. Deze sierlijke duiven kunnen wel vier tot vijf keer eieren leggen. Goede kans dat de holenduiven bij u in de buurt nu al aan het vierde legsel zijn begonnen. Met een beetje geluk hebben de jongen een mooi ver uitzicht vanaf het nest hoog in de boom. Maar het kan ook zo zijn dat het nog een paar weken duurt voordat de jongen het daglicht zien. Zoals de naam al verklapt, kiest deze duif ook wel eens voor een nest in een konijnenhol.

De vrij onopvallende geveerde witvleugeluil

Sommige nachtvlinders hebben lang de tijd genomen om zich als rups vol te eten. De vlinders komen nu pas uit hun pop om hun vleugels uit te slaan. Zo vliegt de geveerde witvleugeluil nu langs onze kustlijn. Zie je tijdens een duinwandeling kleine vlinders opvliegen? Goede kans dat het deze nachtvlinder is. Je kan ze ook tegenkomen op de bloemen van klimop. In oktober neemt het aantal van deze vlinders alweer af en dan duurt het niet lang voordat de eerste rupsen weer uit het ei kruipen. Echt een voorbeeld van een rupsje nooitgenoeg. Deze rupsen eten de hele winter door en zijn in mei pas uitgegeten.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: holenduif die naar buiten kijkt uit het nest in een boomholte); Tony Morris, Flickr