Natuurjournaal 26 januari 2022

Nature Today
26-JAN-2022 - Welke duiven bevinden zich in de tuin?

Met de Tuinvogeltelling in het vooruitzicht besteden we extra aandacht aan de herkenning van tuinvogels. Duiven zijn algemeen in Nederland, en ook in de tuin. Sommige mensen zijn geen duivenliefhebbers en weren deze vogels het liefst uit hun tuin. Anderen vinden het wel gezellig, zo’n rondscharrelende duif. Maar hoe weet je nou welke duif er in je achtertuin zit?

De Turkse tortel doet het goed in Nederland, dus de kans is groot dat je deze ook ziet tijdens de Tuinvogeltelling. Het is een kleine, lichtgrijze duif. Als je één Turkse tortel ziet, kijk dan even goed in de buurt, want ze komen vaak met z’n tweeën. Turkse tortels hebben een dun, zwart nekbandje waaraan je ze goed kunt herkennen.

De houtduif is ook zo’n algemene tuinbezoeker. Het is de grootste en meest voorkomende duif van Nederland. Niet zo gek dat deze soort vorig jaar op de negende plek in de Tuinvogeltelling eindigde. Houtduiven zijn goed te herkennen aan de witte vlek in hun nek. Als ze opvliegen kun je ook een witte streep in de vleugels zien, waarmee je ze van andere duivensoorten kunt onderscheiden.

Stadsduif (links) (Bron: Lianne Schroeder) en holenduif (rechts)

De stadsduif is de duif die in steden en stations te zien is. Zodra je een stukje brood of een patatje op de grond laat vallen is de stadsduif van de partij. Ze stammen af van de rotsduif, die in Nederland niet voorkomt. Het is je misschien opgevallen dat stadsduiven een heel gevarieerd uiterlijk hebben. Daarom is het niet makkelijk om ze aan hun veren te herkennen. De oranje oogkleur onderscheidt deze duif (onder andere) van andere duivensoorten.

Dan is er nog de holenduif. Deze soort is vooral goed te herkennen aan de glimmende donkergroene halsvlek. Ook heeft hij, in tegenstelling tot de houtduif en de stadsduif, geheel zwarte ogen. Holenduiven zijn ongeveer net zo groot als stadsduiven. Twijfel je of je een stadsduif of een holenduif in de tuin ziet? Dan is het waarschijnlijk een stadsduif, want holenduiven komen veel minder voor in tuinen dan stadsduiven.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga (leadfoto: Turkse tortel (links) en houtduif (rechts)); Lianne Schroeder, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga