bruinrode heidelibel - primair

Late libellen

De Vlinderstichting
1-OKT-2020 - Het is oktober en de regenachtige herfstdagen laten ons dat ook zien. Maar zijn er droge momenten en zeker als er een flets zonnetje bij komt dan zie je toch nog libellen. Die vliegen nog wel weken door. In ieder geval houtpantserjuffer, bruinrode en steenrode heidelibel, paardenbijter en blauwe en bruine glazenmaker komen algemeen voor en kun je nu op veel plaatsen tegenkomen.

HoutpantserjufferOver de houtpantserjuffer verscheen eerder dit jaar al een bericht. Deze soort is ook nu nog steeds op veel plekken te vinden. Het zijn kleine slanke juffertjes met een groene tot bruine metallic kleur. Ze hangen vaak aan takjes en vliegen daar af en toe vandaan om een mugje uit de lucht te plukken, dat ze vervolgens hangend aan hetzelfde takje oppeuzelen. De houtpantserjuffers die we nu zien, planten zich nog voort en sterven dan. De eitjes overwinteren en volgend jaar verschijnt, in de loop van de zomer, de volgende generatie. Ook de heidelibellen die nu rondvliegen zullen de winter niet halen. Ze zijn nog wel aanwezig totdat de eerste forse nachtvorsten er zijn, maar dat kan zo tot half november of later zijn. De twee meest voorkomende soorten zijn de bruinrode heidelibel en de steenrode heidelibel. De bruinrode is het meest algemeen. Je komt deze heidelibellen overal tegen als er maar voedsel is en dus insecten aanwezig zijn, want ze eten allerlei vliegjes, muggen en ook een vlindertje versmaden ze niet. Lees dit bericht voor het onderscheid tussen de twee algemene heidelibellen.

Drie glazenmakers die in oktober nog te zien zijn

Bruinrode heidelibelEr zijn ook nog glazenmakers actief. Dat zijn die hele grote libellen die als helikopters door de lucht vliegen. De meest algemene is tevens de kleinste van de drie, de paardenbijter. Deze kun je soms met meerdere bij elkaar zien vliegen op een paar meter hoogte langs een bosrandje of een houtwal. Soms zijn er op een mooie zonnige en windluwe bosrand wel tien of meer aan het jagen. Het borststuk is bruin en op het achterlijf zitten zwarte en blauwe vlekjes. En flinke slag groter is de blauwe glazenmaker. Deze is niet alleen groter, maar ook forser. De mannetjes hebben blauwe en groene vlekjes op hun achterlijf en de vrouwtjes alleen groene. Op het borststuk hebben ze een grote opvallende gele schouderstreep. Ze vliegen meestal laag op zoek naar insecten en niet, zoals de paardenbijter, in groepen op een paar meter hoogte. Bij ons in de tuin zien we regelmatig blauwe glazenmakers jagen in de schemering als het echt al bijna donker is. De bruine glazenmaker is de grootste van de drie. De herkenning van deze is niet zo lastig, want de naam bruine glazenmaker geeft alle informatie. De kleur van het lijf, maar ook van de vleugels is bruin. Als u meer wilt weten over de herkenning van glazenmakers, download dan gratis deze herkenningskaart (pdf: 661 KB), die mede mogelijk is gemaakt door BIJ12.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting