Houtpantserjuffer - primair

Prachtig groen metallic: houtpantserjuffer

De Vlinderstichting
8-SEP-2020 - De houtpantserjuffer is een heel algemene libel en zit eigenlijk overal in ons land. Ze planten zich voort in bomen en struiken langs de waterkant, maar als ze nog niet geslachtsrijp zijn kun je ze overal aantreffen; ook in je tuin, zelfs al heb je geen vijver of ander water in de buurt.

Vrouwtjes boren hun eitjes in de bast van takken die boven het water hangenSeptember is de maand waarin de houtpantserjuffer veel te zien is. De juffertjes zijn nog tot ver in oktober en zelfs, afhankelijk van de weersomstandigheden, nog tot in november te zien. Ze zijn op veel plaatsen te vinden en komen eigenlijk overal in Nederland voor. Ze stellen geen hoge eisen aan de kwaliteit van het water. Het belangrijkste is dat er bomen of struiken of struikachtige kruiden langs de waterkant staan. De vrouwtjes boren hun eitjes namelijk in die bomen of struiken. Dat doen ze nu, in september en oktober. De eitjes blijven daar overwinteren en in het voorjaar, zeg april, komen de larven uit het ei en laten zich vallen. Vaak komen ze daarbij in het water terecht, waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. De vrouwtjes hebben namelijk alleen eitjes afgezet op plekken waar in het voorjaar water onder staat. Als de larven op het droge terecht komen, kunnen ze wel wat springen of huppelen in de hoop snel in het water te belanden, maar als dat niet lukt zijn ze ten dode opgeschreven.

Waarnemingen houtpantserjuffer vanaf 2016

Oude houtpantserjuffers worden van groen meer bruin metallicZoals alle juffertjes zijn het slanke ‘dunne’ libellen die hun vleugels langs of in de buurt van hun achterlijf houden. Ze zijn prachtig groen metallic gekleurd. In de loop van nazomer en herfst worden ze steeds donkerder en aan het einde zijn ze soms bronskleurig of bruin, maar altijd nog met die metallic glans. Voor de voortplanting zijn ze dus aangewezen op opgaande begroeiing langs het water, maar verder kun je ze op heel veel plekken aantreffen. Als er warme, wat beschutte plekken zijn waar veel insecten te vinden zijn, kunnen ze daar soms met tientallen bij elkaar gevonden worden. Vaak hangen ze aan takjes of bladeren in zonnige bosranden. Ook worden ze heel regelmatig uit tuinen gemeld en de komende weken kunt u ze ook bij u in de tuin te zien krijgen, als die tuin tenminste niet alleen uit stenen bestaat. Insecten, mugjes en vliegjes zijn het hoofdvoedsel van houtpantserjuffers en die moeten ze er wel kunnen vinden.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartje: NDFF