Anser anser. Grauwe gans

Natuurjournaal 11 november 2020

Nature Today
11-NOV-2020 - Grote groepen grauwe ganzen; grote zaagbekken gearriveerd.

De grauwe gans is een bekende vogel die het hele jaar door gezien kan worden. Nederland is één van de belangrijkste overwinteringsgebieden van grauwe ganzen die uit Scandinavië komen en deze zijn inmiddels weer gearriveerd. Je kunt overal in het land grote groepen grauwe ganzen aantreffen: op boerenland, in meren, in uiterwaarden en in grote natte natuurgebieden zie je ze ongetwijfeld zitten. Overwinterende ganzen blijven tot februari, daarna zullen ze weer vertrekken naar hun broedgebied.

Vrouw en man grote zaagbek

De echte winterpiek moet nog komen, maar de eerste grote zaagbekken zijn inmiddels weer waargenomen in Nederland. Het zijn grote eenden met een lange, dunne snavel waar ze vis, ongewervelde waterdiertjes en soms amfibieën, jonge zoogdieren of vogeltjes mee vangen. Ze lijken op middelste zaagbekken, maar naast het verschil in grootte en details in hun verenkleed, hebben grote zaagbekken een voorkeur voor zoet water, in tegenstelling tot de middelste zaagbek. Ze zijn in Nederland met name op meren te vinden. Het IJsselmeer is een belangrijke overwinteringsplaats.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga (leadfoto: grauwe ganzen); Bart Vastenhouw, Saxifraga