Gewone zeehond (eenmalig gebruik WUR)

Uitkomsten telling gewone zeehonden in de Waddenzee

Wageningen Marine Research
13-NOV-2020 - Afgelopen zomer zijn er 7.661 gewone zeehonden in de Nederlandse Waddenzee geteld. Dit is een toename van vier procent ten opzichte van vorig jaar. In de internationale Waddenzee is de groei twee procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Na jaren van groei lijkt de populatie gewone zeehonden in de internationale Waddenzee zich de afgelopen jaren te hebben gestabiliseerd.

Tijdens de pupperiode werden in de Nederlandse Waddenzee 2.542 pasgeborenen geregistreerd; in de internationale Waddenzee waren dat er in totaal 9.954. Dit komt neer op een toename van negen procent in Nederland en een toename van drie procent in de internationale Waddenzee.

Gewone zeehondNa jaren van groei - met 8,9 procent per jaar tot 2012 - lijkt de populatie gewone zeehonden in de internationale Waddenzee zich de afgelopen acht jaar gestabiliseerd te hebben, met een gemiddelde groei van 1,2 procent per jaar. De huidige populatie wordt geschat op 41.700 dieren. De trilaterale zeehondenspecialistengroep (EG-Seals) concludeert dat deze trend in de Waddenzee opmerkelijk is. Omdat de productie acht jaar lang is toegenomen met ongeveer 10.000 pups per jaar, maar dit niet lijkt bij te dragen aan de groei van het totale aantal gewone zeehonden. Om de onderliggende mechanismen te begrijpen zijn verdere studies nodig.

Meer informatie

Tekst: Jessica Schop en Cecile Leuverink, Wageningen Marine Research
Foto: Casper Tybjerg, TTF, Fisheries and Maritime Museum Esbjerg