Gallinago gallinago. Watersnip

Natuurjournaal 8 december 2020

Nature Today
8-DEC-2020 - Watersnippen in het riet; op mooie dagen nog wel eens een citroenvlinder.

De watersnip is een verlegen vogel die zich het liefst in het riet verschuilt. Er broeden geen grote aantallen in Nederland, maar 's winters overwinteren hier wel watersnippen uit andere landen. Ze trekken in kleine groepjes over het land en blijven hier als de winter mild blijft. Watersnippen zijn met name in natte weilanden te vinden, maar dat is best een uitdaging: door hun schutkleur blijven ze goed verborgen.

Citroenvlinder

De vrolijk gekleurde citroenvlinder kan je de hele winter tegenkomen. Deze gele vlinder overwintert namelijk in planten. Op zonnige winterdagen komt het wel eens voor dat ze een ander plekje besluiten te zoeken, en dan kan je zomaar een citroenvlinder voorbij zien vliegen. Ze worden echt het hele jaar door gespot: de eerste waarneming ooit is van 1 januari, de laatste waarneming van 30 december. Citroenvlinders komen door heel Nederland voor, dus let goed op, misschien zie je dan ook wel zo'n laatvliegende vlinder!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Dbolan_wir, Flickr