Winterjasmijn

Natuurjournaal 10 december 2020

Nature Today
10-DEC-2020 - Grote groepen knobbelzwanen, winterjasmijn bloeit.

Als je nu door boerenland of langs grote meren loopt, kun je grote groepen knobbelzwanen zien. Zij hebben elkaar gevonden en brengen de winter samen door. Ze eten de waterplanten waar eenden niet bij kunnen; dat is handig, met zo’n lange nek. Daarnaast staan er kleine waterdiertjes en gras op het menu. Naast de knobbelzwaan overwinteren ook de wilde zwaan en de kleine zwaan in Nederland. Kan jij deze soorten herkennen?

Knobbelzwanen

Er zijn nogal wat planten die in de winter en het voorjaar bloeien. Winterjasmijn is er daar één van. Deze plant kan goed tegen de kou en bloeit nu al in de late herfst. Winterjasmijn lijkt volgens sommigen een beetje op de forsythia, maar is toch echt anders. De soort komt van oorsprong uit China en doet het hier goed. Hij wordt vaak aangeplant tegen gevels waar de planten opgebonden moeten worden, want zelf klimmen kunnen ze niet. Pas na de bloei komen de blaadjes. De helder gele bloempjes geven een aangename lichte geur af. Ruik er eens aan als je de winterjasmijn tegenkomt!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN