IJseend

Natuurjournaal 14 januari 2021

Nature Today
14-JAN-2021 - IJseenden sporadisch te zien; beschuit met muisjes voor de eekhoorn.

De ijseend is een mooi getekende eend met een lange staart en een schattig hoofdje. Zoals de naam doet vermoeden, broedt hij met name in Arctische gebieden. Overwinteren doet de ijseend op zee, maar soms zijn er ook ijseenden te zien langs de Nederlandse kust of in de Waddenzee. Op het menu staan schelpdieren, waar ze onder water naar duiken. Een aantal jaar geleden was er een wel heel bijzondere ijseend te gast in Nederland: dit mannetje kwam elk jaar terug naar het Gooimeer, midden in het land in plaats van open op zee!

Het is nog vroeg in het jaar, maar de eerste eekhoornjongen zijn alweer geboren! Dat wil zeggen: eekhoornvrouwtjes die genoeg voedsel kunnen vinden hebben nu waarschijnlijk jongen. Andere eekhoorns slaan deze periode over, en krijgen in mei of juni pas jongen. In het nest, van gevlochten takken en lekker zacht gemaakt met gras, liggen nu twee tot vijf kale, blinde jonge eekhoorntjes. Over drie weken hebben ze een vachtje en over vier weken gaan hun ogen pas open.

Eekhoorn

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga