Eitje Sleedoornpage

Natuurjournaal 21 januari 2021

Nature Today
21-JAN-2021 - Zoek eitjes van de sleedoornpage en luister naar de eerste vinkenslag.

De sleedoornpage is een mooie vlinder die een verborgen bestaan leidt. De vlinders worden maar zelden gezien, maar hun eitjes zijn juist nu goed te vinden. De sleedoornpage legt namelijk eitjes vlak voor de winter begint. Ze overwinteren en in de lente kruipt er een rups uit. Dat het een beetje vriest is geen probleem, daar kunnen de eitjes wel tegen. De sleedoornpage legt eitjes in de oksels van takjes van de sleedoorn. Het zijn kleine witte knopjes die, nu alle takken kaal zijn, goed zichtbaar zijn.

Vink

De winter brengen vinken in groepjes door. In het begin van het jaar gaan deze groepjes uit elkaar en zoeken mannetjes hun eigen territorium. Daarbij zingen ze een luid, herkenbaar lied: de zogenaamde ‘vinkenslag’. Vanaf half januari kan de vinkenslag gehoord worden. Hoe warmer het jaar, des te eerder wordt de vinkenslag meestal gehoord. Let er eens op, en geef je eerste vinkenslag door aan de Natuurkalender!

Luister hier naar het geluid van de vinkenslag.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Kars Veling, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga