Certhia brachydactyla. Boomkruiper

Natuurjournaal 2 februari 2021

Nature Today
2-FEB-2021 - Boomkruiper loopt omhoog tegen boomstam, winterjasmijn staat in bloei.

Je loopt nietsvermoedend door de wijk en ziet ineens een snelle beweging op een boom. Voor je kan zien wat het is, is de vogel alweer verdwenen. Het zou zomaar een boomkruiper geweest kunnen zijn. Dit kleine, bruine vogeltje gaat spiraalsgewijs langs bomen omhoog, op zoek naar insecten. Het gaat goed met boomkruipers, je kunt ze dan ook door heel Nederland aantreffen. Voorwaarde is dat er bomen staan, dus in het bos kun je ze zien, maar ook gewoon bij jou in de woonwijk. In koude winters kruipen ze bij elkaar in nestkastjes, en dan kan het een knusse boel worden!

Winterjasmijn

Winterjasmijn, de naam zegt het al, bloeit in de winter. Het is een van de vroegst bloeiende struiken van Nederland. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en komt hier en daar in Nederland in het wild voor. Winterjasmijn heeft nu nog geen bladeren, maar wel opvallende gele bloemen. Tot eind deze maand zijn deze gele bloemen nog te bewonderen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Dietmut Teijgeman-Hansen, Flickr