Zanglijster. Turdus philomelos

Natuurjournaal 22 februari 2021

Nature Today
22-FEB-2021 - Zanglijster alweer te horen, vingerhoedskruid in de startblokken.

De typerende zang van de zanglijster is alweer een tijdje te horen. In maart begint de soort met broeden en hij zingt nu al het hoogste lied. Zingen doet hij vanaf een hoog punt: een dak, een uitkijkpunt of het topje van een boom. Met steeds meer vogels die beginnen met zingen, komt de lente steeds een stukje dichterbij. Zanglijsters komen door heel Nederland voor, heb jij er al één gehoord?

Luister hier naar het geluid van de zanglijster (Bron: Johannes Buhl, Xeno-Canto)

Rozet van vingerhoedskruid

Nu de sneeuw weg is, kan je in het bos, vooral langs de paden, of op kapvlakten, de rozetten van vingerhoedskruid zien. De hele winter waren ze al te zien, ook al voordat er sneeuw lag, maar ze vallen nu steeds meer op, de groei zit er in! Van mei tot oktober bloeien ze straks weer, met lange toortsen met daarin verticale rijen paarse (soms witte of roze) bloemen. Ín die bloemen zitten vaak weer allerlei witte en/of donkere vlekken. Een orchidee zou er jaloers op worden! De stelen zullen nu eerst een flink stuk moeten groeien. Het is afwachten wanneer de eerste bloemen worden gemeld.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Gérard Meyer, Flickr; Mike Hirschler, IVN