Dendrocopos medius. Middelste bonte specht

Natuurjournaal 12 maart 2021

Nature Today
12-MRT-2021 - Middelste bonte specht goed te zien; narcis bloeit volop.

De grote bonte specht is de meest voorkomende specht in Nederland. Deze specht heeft ook een kleiner 'broertje': de middelste bonte specht is één van de meer zeldzame spechtsoorten van Nederland. Het gaat echter goed met deze soort. Er komen steeds meer broedpaartjes bij. Het voorjaar is een goede tijd om de middelste bonte specht te zien, omdat die nu actief op zoek is naar een geschikte plek om te broeden. De soort komt vooral in het oosten en het zuiden van het land voor. Je kunt de middelste bonte specht herkennen aan zijn witte gezicht met een rood petje; de grote bonte specht heeft meer zwart in zijn gezicht. Ook heeft de middelste bonte specht een zalmroze 'broek'.

Wilde narcis

De lente is op komst en overal zijn nu bloeiende narcissen te zien. Niet alle narcissen zijn inheems in Nederland: regelmatig komen er verwilderde soorten voor, die lastig te onderscheiden zijn van de inheemse wilde narcis. Narcissen zien er lieflijk uit, maar ze zijn bijzonder goed beschermd tegen slakken en andere planteneters. De cellen bevatten een soort naalden, waardoor slakken niet van de plant kunnen eten. Ook bevatten de bladeren een gif, dat de narcis beschermt tegen vraat van insecten. Van hommels houdt de narcis dan weer wel: de bloem is speciaal ingericht om hommels te kunnen ontvangen in het holle gedeelte.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Marijke Verhagen, Saxifraga