bont zandoogje - primair

Vliegende start vlinderseizoen komende week

De Vlinderstichting
25-MRT-2021 - Er zijn altijd wel warmere en zonnige perioden in de eerste drie maanden van het jaar. Dan worden er ook altijd wel wat vlinders gezien. De overwinteraars komen dan tevoorschijn en vooral de citroenvlinders zijn dan erg opvallend. Maar eind maart-begin april begint het seizoen pas echt. Dan komen ook de verse vlinders uit hun pop. Dat gaat met de huidige weersverwachtingen komende week gebeuren.

Klein koolwitje kan overal in het land gezien worden komende wekenDe eerste vroege oranjetipjes, klein koolwitjes en bont zandoogjes zijn al gemeld, maar deze drie soorten zullen vanaf volgende week in grote aantallen gaan vliegen. Het klein koolwitje is een van de meest wijd verbreide van alle dagvlinders in Nederland. Deze kun je eigenlijk overal tegenkomen, zelfs als er geen of maar heel weinig bloemen zijn. Ze kunnen flinke afstanden afleggen en doorkruisen dan ook saaie groene woestijnen en stedelijk gebied. Een ander witje dat de komende tijd tevoorschijn komt, het klein geaderd witje, is ook algemeen. Maar deze soort is toch wat meer gebonden aan ‘natuurlijker’ delen en gebieden. Dat geldt nog sterker voor het oranjetipje. Die vind je in bloemrijke, vaak vochtige, graslanden en altijd in de buurt van de bosrand of van bomen of struiken. Ook in het stedelijk gebied kom je ze wel tegen. Vooral de mannetjes zijn erg opvallend, want zij hebben die oranje vleugelpunt. De vrouwtjes lijken wel op koolwitjes, maar de onderkant, met die mooie olijfgroene tekening, is heel anders waardoor ze toch goed te herkennen zijn.

Oranjetipje. V.l.n.r. mannetje, vrouwtje en onderzijde

De grote vos kan ook de komende tijd nog worden waargenomenHet bont zandoogje (leadfoto) is ook een vlinder die vooral voorkomt als er bomen of struiken in de buurt zijn. In helemaal open landschappen kom je deze veel minder tegen. Vroeger was deze plaatselijk aanwezig in bosgebieden, maar de afgelopen tientallen jaren heeft deze vlinder zich sterk uitgebreid. Nu komt hij verspreid over het hele land voor. De eerste vlinders zien we nu. Omdat bont zandoogje drie of vier generaties per jaar heeft, kunnen we de soort tegenkomen tot in november. Een soort om extra alert op te zijn is de grote vos. Deze werd als verdwenen beschouwd, maar is aan een sterke opmars bezig. Eerder dit jaar werden er al veel gemeld op de invoerportalen Waarneming en Telmee. Het voorjaar is de allerbeste tijd om ze te zien te krijgen. De volgende generatie, die in de zomer uit de pop komt, kruipt snel weg en is pas weer na de winter echt actief. We hopen dat u allemaal, tijdens de mooie lentedagen, coronaproof op pad kunt en kunt genieten van de kakelverse vlinders die rondvliegen. We zijn benieuwd naar al uw waarnemingen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting