Primula elatior. Slanke sleutelbloem

Natuurjournaal 29 maart 2021

Nature Today
29-MRT-2021 - Havik broedt, slanke sleutelbloem bloeit.

Het broedseizoen van de havik is begonnen. Vrouwelijke haviken zijn groot, dus hebben ze ook een groot nest om op te broeden. Meestal gebruiken ze daar een naaldboom voor. Ze gebruiken jarenlang detzelfde nesten in hun eigen territorium. Die wisselen ze af om parasieten te voorkomen. Soms hergebruiken ze ook nesten van andere roofvogels. Het vrouwtje legt één tot vijf blauwwitte eieren, meestal zijn het er drie of vier. Dit is ook de tijd waarin ze ruien. Mocht je weten dat er een havik in de buurt broedt, kijk dan eens of je een veer kunt vinden.

Havik

Vanaf nu kun je in bossen de slanke sleutelbloem zien bloeien. Deze mooie plant heeft een stengel waaraan meerdere gele bloemen groeien. Slanke sleutelbloem profiteert van het zonlicht dat direct op de bosbodem valt. De soort bloeit zolang er geen bladeren aan bomen en struiken zitten, want dan is er veel licht beschikbaar. Veel voorjaarsplanten gebruiken deze strategie. Slanke sleutelbloemen zijn vooral te vinden in bos met veel eiken en beuken in Zuid-Limburg, bij Nijmegen, in Twente en in de Achterhoek. Slanke sleutelbloem bloeit nog tot in mei.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Joerg Mager, Saxifraga