Huismus

Natuurjournaal 1 april 2021

Nature Today
1-APR-2021 - Huismus broedt, goudveil bloeit.

Als je in een wijk met veel mussen woont, is het je vast al opgevallen dat de huismus is begonnen met broeden. Man en vrouw huismus vliegen af en aan met nestmateriaal. Dit kun je zelf ook makkelijk zien, want huismussen broeden graag onder dakpannen en in spleten en kieren van gebouwen. Ook kun je merken dat huismussen nu een stuk luidruchtiger zijn: ze tsjirpen en roepen heel wat af. Ze beginnen al vroeg; een huismusnest bij het slaapkamerraam is dus niet altijd goed voor je nachtrust. Het gekwetter in heggen en struiken is daarentegen wel een gezellig geluid.

Verspreidbladig goudveil

Er zijn in Nederland twee (bekende) soorten goudveil: paarbladig goudveil en verspreidbladig goudveil. Beide soorten zijn interessant, omdat ze alleen groeien op plaatsen waar de temperatuur constant, de grond niet te voedselrijk en het water schoon is. Ze kunnen dan ook samen voorkomen. De soorten lijken op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar. Toch kun je ze gemakkelijk uit elkaar houden als je naar de stengel kijkt. De bladeren van verspreidbladig goudveil staan verspreid over de stengel. De bladeren van paarbladig goudveil staan (niet geheel verrassend) tegenover elkaar. Beide soorten staan nu in bloei en kun je herkennen aan de gele bloemen op de lichtgroene bladeren. Met name in Zuid-Limburg en Twente kun je de twee soorten goudveil vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga