Groene kikker

Natuurjournaal 13 april 2021

Nature Today
13-APR-2021 - Groene kikkers nu echt wakker, dotterbloem bloeit.

In Nederland hebben we drie soorten groene kikkers: meerkikkers, poelkikkers en bastaardkikkers. Deze groene kikkers laten steeds eerder van zich horen. Vroeger was het gebruikelijk dat ze pas eind april of begin mei begonnen te kwaken, maar nu is dat al begin april het geval. Bruine kikkers zal je bijna niet horen, die mompelen en brommen maar een beetje. Maar de groene kikkers, dat zijn de echte kwakers. Ze zijn niet alleen groen, maar vooral ook goed te herkennen aan de twee kwaakblazen aan de zijkant van de kop. Bruine kikkers hebben die niet. Het kwaken is het hardst als de blazen het grootst zijn, ze werken namelijk als klankkasten. Binnenkort barst het los. Geniet van het kikkervoorjaarsconcert!

Langs oevers van beken en sloten kun je nu groepjes felgeel gekleurde bloemetjes zien. Dit is de gewone dotterbloem, die volop in bloei staat. Hij is te herkennen aan de gele kleur en de bloemen lijken wel wat op boterbloemen. Gewone dotterbloem komt dan ook uit de boterbloemfamilie. De naam komt van het Duitse ‘Dotter’ en het Midden-Nederlandse ‘doder’, wat dooier betekent. De naam past perfect bij de eidooiergele bloemen!

Gewone dotterbloem

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga