Gekraagde roodstaart, man

Savannezeep helpt vogels én vrouwen in Afrika

Vogelbescherming Nederland
5-MEI-2021 - Natuur en mensen helpen door iemand eens lekker in te zepen? Werfzeep maakt nu, samen met Cordaid en Vogelbescherming, Savannezeep. Het hoofdingrediënt van deze zeep is sheaboter, gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse sheabomen uit de Sahel. Met deze zeep help je het tegengaan van verwoestijning in de Sahel en draag je bij aan natuurherstel.

Savannezeep

Door nieuwe bomen te planten wordt het gebied weer aantrekkelijk voor bestuivers, zoals bijen, en kunnen trekvogels overwinteren. Tegelijkertijd zorgt herstel van het landschap voor het behoud van de sheaboom: een belangrijke inkomstenbron voor vrouwengroepen in West-Afrika. Savannezeep is vanaf april onder andere te koop bij verschillende biowinkels. Kijk op birdsbeesbusiness.nl voor het verhaal van Savannezeep.

Sheaboter

4.000 jaar geleden gebruikten de oude Egyptenaren het al: sheaboter. Het is een plantaardig vet gewonnen uit sheanoten, pitten van de vruchten van de Afrikaanse sheaboom. Sheaboter wordt voor veel verzorgingsproducten gebruikt vanwege vele positieve eigenschappen. Het wordt in Afrika ‘women’s gold’ genoemd omdat het een waardevol verzorgingsproduct is en je er bovendien heerlijk mee kan koken.

Ontbossing en verwoestijning

De vraag naar sheaboter stijgt. Het gebied waar de sheabomen groeien heeft echter te lijden door ontbossing. Het landschap verschraalt en er is sprake van grootschalige verwoestijning. De lokale bevolking ziet steeds vaker oogsten mislukken. Nederlandse trekvogels, zoals de gekraagde roodstaart, vinden er in de winter steeds minder voedsel.

Reden voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid en natuurorganisatie Vogelbescherming Nederland om, met financiering van de Nationale Postode Loterij, met het project Birds, Bees & Business in actie te komen. Zo werken we aan het landschap voor de birds, waar de bees als voedsel voor de vogels op afkomen. En krijgt de business van vrouwen in dit gebied een enorme boost. Kijk maar eens op birdsbeesbusiness.nl.

Gekraagde roodstaart

Werfzeep

Werfzeep is een ambachtelijke, biologische zeepziederij in Utrecht. Zij brengen op basis van ingrediënten uit het project van Vogelbescherming en Cordaid nu Savannezeep op de markt. Werfzeep maakt alle zepen met de hand, met biologische ingrediënten, zonder synthetische toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten. Savannezeep is beschikbaar vanaf april bij natuurvoedingswinkels, de webshop van Werfzeep en Vogelbescherming. De prijs van Savannezeep is €7,45.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Landschapsbeheer Friesland; Vogelbescherming Nederland