Charadrius hiaticula. Bontbekplevier

Natuurjournaal 16 mei 2021

Nature Today
16-MEI-2021 - Eerste eieren van de bontbekplevier komen uit, muskuskruid bloeit.

Op schelpenstranden en op kale akkers kunnen nu elk moment de eerste kuikens van de bontbekplevier uit hun ei kruipen. Moeder heeft de afgelopen weken op het nest gezeten, maar beide ouders zorgen voor de kuikens. Ze scharrelen over slik en akker, op zoek naar ongewervelden. Als er een roofdier aankomt, laten deze kleine vogeltjes zien dat ze heel dapper zijn: ze doen dan alsof ze mank lopen, om de aandacht naar zichzelf te trekken. Zo ziet het roofdier de kwetsbare kuikens hopelijk niet. Over drie tot vier weken zijn de kuikens oud genoeg om zelfstandig door het leven te gaan.

Muskuskruid

In loofbossen met een voedselrijke bodem bloeit nu muskuskruid. Deze plant komt in Nederland vooral voor rond stuwwallen bij Nijmegen, op Texel en in Zuid-Limburg. In de rest van het land is hij zeldzaam. Het is een plant om naar uit te kijken vanwege zijn bijzondere bloeiwijze. Op een stengel bloeien namelijk vijf bloemen: vier in elke windrichting en één die naar boven wijst. Daardoor lijkt het geheel wel vierkant. Muskuskruid doet daarom ook wel denken aan een dobbelsteen op een stokje.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga