Wilde akelei Saxifraga

Natuurjournaal 19 mei 2021

Nature Today
19-MEI-2021 - Wilde akelei staat in bloei, dassenjongen ontdekken de wereld.

In het hele land kun je de paarsblauwe bloemen van de wilde akelei zien bloeien. Wilde akelei is van oorsprong een inheemse Nederlandse plant, die heel zeldzaam in Zuid-Limburg voorkwam. Het is echter ook een populaire tuinplant. Vanuit de tuin is de plant verwilderd en nu komt wilde akelei in heel Nederland voor. De hele plant is een beetje giftig, maar vroeger wist men dat niet. Toen werd de plant gebruikt om reuma en mond- en keelontsteking tegen te gaan.

Dassenjongen die al wat ouder zijn

Zo’n twee maanden geleden zijn de eerste jongen van de das geboren. Deze tijd hebben ze veilig ondergronds in de dassenburcht doorgebracht. Nu is het tijd om voor het eerst een kijkje buiten de burcht, boven de grond te nemen. Voordat de jongen voor het eerst naar buiten gaan, controleert moeder of het buiten veilig is. Daarna gaat ze terug om haar jongen te halen. De eerste momenten buiten de burcht zijn best spannend, en jongen vluchten vaak snel terug onder de grond. Na een week durven ze meer en blijven ze steeds langer buiten om hun omgeving te onderzoeken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga