Stinkende gouwe Saxifraga

Natuurjournaal 20 mei 2021

Nature Today
20-MEI-2021 - Geneeskrachtige gele bloemen te zien, groene vlinder vliegt.

De gele bloemen van de stinkende gouwe zijn in heel Nederland te vinden. Ze groeien langs bosranden en struwelen, maar ook langs muren in woonwijken. De naam van de plant valt direct op, maar is makkelijk te verklaren. Hij stinkt en ‘gouwe’ verwijst naar de goudgele kleur van de bloemen. Stinkende gouwe heet in het Drents ogenklaor. De plant werd namelijk vroeger gebruikt om oogaandoeningen mee te behandelen. Hij wordt ook wel wrattenkruid genoemd. Het geeloranje sap dat uit de stengel komt, schijnt namelijk goed te helpen tegen wratten. Op het eerste gezicht lijken alleen de gele bloemetjes op te vallen, maar stinkende gouwe is dus een veelzijdig plantje!

Groentje

Op zandgronden in Oost-Nederland vliegt nu het groentje. Waar zijn naam vandaan komt, zie je direct aan zijn geheel groene kleur. Hoewel het best een felle kleur is, valt het groentje niet snel op. Hij zit namelijk graag op berken en struiken met precies zo’n frisse groene kleur. Daarbij komt dat het niet echt een tuinvlinder is. Om een groentje te zien moet je dus wel even op zoek gaan. Kijk eens op de overgang van bos naar heide, of op open plekken in het bos of je deze vlinder ziet zitten. Het hoogtepunt van de vliegtijd is nu, maar de soort vliegt nog tot augustus. Je hebt dus nog even om groentjes te zoeken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga